10 milliárd eurós energiaüzlet

Vágólapra másolva!
A legnagyobb európai energiavállalat, a német E.ON megközelítőleg 11,8 milliárd eurót fizet az olasz Enel és a spanyol Endesa energiavállat vagyonrészeiért.
Vágólapra másolva!

Ebből 8,9 milliárd euró a vételár, 2,9 milliárd az adósság-átvállalás, azonban az adósság pontos összegét még majd később állapítják meg könyvvizsgálók, közölték az E.ON-nál pénteken.

A megállapodás lezárja az Endesa felosztása körüli vitát. Az ügylet zárását az E.ON a harmadik negyedévre tervezi, tették hozzá a cégnél.

Az Endesánál úgy vélik, hogy az ügylet 4,5 milliárd eurós tőkenyerességgel jár a spanyol cég számára.

A felek majdnem egy évig alkudoztak a végső árról, pedig az elvi megállapodás már tavaly április elején megvolt: véget vetve az európai energiaipar eddigi leghosszabb, sokoldalú politikai nyomással terhelt felvásárlási küzdelmének, a vetélytársak - egyik oldalról a német E.ON, másik oldalról az olasz Enel és a spanyol Acciona építőipari és energiavállalat - megállapodtak, hogy inkább felosztják egymás közt a prédát, legnagyobb spanyol energiavállalatot, az Endesát.

Az E.ON ily módon kisebb értékben, de földrajzilag szélesebb körben erősítheti pozícióit Európában, mintha megszerezhette volna az Endesa egészét, ugyanis az Endesa egyes részein kívül vagyontárgyakat kap az Eneltől is. Tavaly áprilisban 10 milliárd euróra becsülték az ügylet értékét.

Spanyol protekcionizmus az árampiacon

Az E.ON tavaly április elején elismerte, hogy nem képes megszerezni az Endesát, amelyből az Enel és az Acciona már korábban 46 százalékot szerzett, tőzsdei vásárlásokkal. Az Enel és az Acciona konzorciuma azonban nem csak az E.ON kínálta árnál kissé magasabb, 42,5 milliárd eurós végső ajánlata miatt nyert - ezzel az ügylet az eddigi legnagyobb energiaipari felvásárlás a világon -, hanem azért is, mert a spanyol hatóságok akadályozták az E.ON-t, kiváltva az Európai Bizottság, mint versenyfelügyelet haragját is a "gazdasági nacionalizmus" ellen. Az Enel főleg azért került előnybe, mert bevonta a spanyol Acciona céget az ügyletbe. Az Endesa felosztása mindenesetre megkönnyíti a felügyeleti jóváhagyást.A legnagyobb olasz áramszolgáltató - Európában a negyedik számú -, az Enel azt reméli az ügylettől, hogy több mint 8 milliárd euróval csökkentheti adósságát, amely tavaly 55,8 milliárd euróra duzzadt, főleg az Endesa megvásárlása miatt. Az Enel 2012-re 45-49 milliárd euró közé akarja csökkenteni adósságát.

Az elért megállapodás szerint az E.ON a maga részéről kiszállt a licitből, szabad utat engedett az Enelnek és az Accionának az Endesa teljes megvásárlására, cserébe spanyol, olasz, francia, lengyel és török üzletrészeket - erőműveket és kereskedelmi egységeket - vesz át az Eneltől és az Endesától.

Amit az E.ON nyer az üzleten

Egyebek között Spanyolországban az E.ON egy erőművet kap az Eneltől és másokat az Endesától, így 2010-re a spanyol energiapiacon több mint 10 százalékos lesz a részesedése, ezzel a negyedik számú szereplőnek ígérkezik. Franciaországban a harmadik számú áramtermelő lesz, miután átveszi az Endesa France/Snet-et. Olaszországban az E.ON-é lesz az Endesa teljes ottani áramtermelő kapacitása.