Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nekilódulhat a gazdaság a II. félévtől

Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság az idén kikerülhet a "gödörből", az első fél-, különösen negyedév növekedése azonban még minimális lesz. Az infláció csak nehezen lassul, a belső és külső egyensúly ugyanakkor jelentősen tovább javul, és a reálkeresetek szerényen ugyan, de emelkednek - áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedés a 2007. évi nagy lassulás után 2008-ban érezhetően emelkedik, de 3 százalékos szintje így is messze elmarad az újonnan csatlakozott új EU-tagállamokétól. Az I. negyedévben ráadásul még ez sem lesz érzékelhető - fűzik hozzá. Az agrárszféra 2007. évi, időjárási okok miatti nagy visszaesésének "automatikus" ellentételeződése ugyanis csak a nyári hónapoktól lehetséges.

A közszolgáltatások csökkenése tavaly az első negyedév után lett markánsabb, így a bázis még viszonylag magas. Hasonló a helyzet a kiskereskedelemben, ahol 2007. I. negyedévében még kissé emelkedett is a forgalom volumene. Az építőipar fellendülését segítő EU-támogatások hatása is inkább csak a nyár elejétől várható.

Ugyanakkor az iparban a romló európai konjunktúra alapján egyelőre a tavalyi utolsó hónapok 5-6 százalékos növekedéséhez hasonló dinamika feltételezhető, a belföldi, főleg beruházási kereslet növekedése csak részben tudja ellensúlyozni az exportlehetőségek beszűkülését. Így is az ipari export marad a gazdasági fejlődés fő húzóereje. Továbbra is a viszonylag kedvező, eddigi dinamika várható az üzleti szolgáltatások többségében.

A GKI szerint a szállítási ágazat aligha tudja megismételni a tranzitforgalom 2007. évi gyors bővülését (ami részben Románia és Bulgária 2007. évi uniós csatlakozásának volt a következménye), miközben a várhatóan nagyobb mezőgazdasági termés növekvő belföldi szállítási igényt támaszt. A pénzügyi szektorban az EU-támogatások társfinanszírozása jelent új piaci lehetőséget.

A kivitel marad a gazdaság egyik húzóereje, lendülete azonban a romló európai konjunktúra és a tavalyi rossz mezőgazdasági termés miatt lassul, a 2007-es 15,7 százalékról 10 százalékra. Az import dinamikája viszont alig mérséklődik, a tavalyi 11,9 százalékról 10 százalékra csökken, ami a beruházások élénkülésének, a fogyasztás kezdődő emelkedésének és a cserearányok némi romlásának a következménye. Az áruforgalmi deficit évek óta tartó csökkenése megáll, sőt kissé emelkedhet is, mértéke azonban nagyon alacsony, 0,7 milliárd euró körül várható.

A szolgáltatások külkereskedelmi aktívuma szerényen tovább emelkedik, a jövedelmi mérlegben viszont növekvő deficit várható, így a folyó fizetési mérleg hiánya nagyjából változatlan, 5 milliárd euró körüli marad.

A 2007-től rendelkezésre álló EU-s támogatási lehetőségek egy részét 2008-ban már elkezdik felhasználni, miközben még az előző időszakról áthúzódó jelentős összegek kifizetésére is sor kerül. Így a nemzetgazdaság külső finanszírozási igénye 3,2 milliárd euróra, a GDP mintegy 3 százalékára mérséklődik - prognosztizálja a GKI.

Az infláció 2007 utolsó hónapjaiban gyorsult, főleg az emelkedő világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak következtében, amit a rossz hazai agrártermés csak fokozott. Idén ezek a tendenciák továbbra is érvényesülnek, de a költségvetési konszolidációs lépések egyszeri áremelő hatása már nem jelentkezik. Így az infláció a 2007. végi 7,4 százalékról 2008 elején csak lassan csökken - januárban 7,1 százalék volt -, éves átlagban 6 százalék körül lesz, de a decemberi mérték már 4,5 százalék körül lehet.

A forint az idén a sáveltörlés bejelentéséig érezhetően gyengült, azóta jelentősen erősödött. Éves átlagban 253 forint körüli euró árfolyam várható, jelentős spekulációs ingadozás mellett.

A jövedelmek növekedése 2008-ban nominálisan kissé lassul. A bruttó keresetek a versenyszférában 8 százalékkal, a költségvetési szektorban mintegy 7 százalékkal emelkednek. Így a reálbér a gazdaság egészében kb. 0,5-1 százalékkal emelkedik, de ezen belül a költségvetési szektorban lényegében stagnál a GKI előrejelzése szerint.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről