Nőtt a cseh bankszektor profitja

Vágólapra másolva!
A Cseh Nemzeti Bank hétfőn megerősítette a korábbi becslést: a cseh bankszektor profitja 24 százalékkal nőtt tavaly, elérve a 47,1 milliárd koronát, ami közel 2 milliárd eurónak, csaknem 500 milliárd forintnak felel meg.
Vágólapra másolva!

Ezt az adózott eredményt együttesen 37 pénzintézet termelte ki, de a három vezető cseh pénzintézet, a Ceská Sporitelna, a CSOB és a Komercní Banka 34 milliárd koronával részesedett a profitból, 2006-hoz képest 5 milliárddal növelve azt.

A bankok együttes aktíváinak értéke tavaly 19 százalékkal 3 750 milliárd koronára nőtt az év végére. Alkalmazottaik együttes létszáma meghaladja a 41 ezer főt.

Előzetesen a még a hónap elején közzétett összesített kimutatás szerint 2006-ban a három nagy pénzintézet - Ceská Sporitelna, Komercní Banka, CSOB - részaránya a nettó nyereségben 80 százalékos volt, tavaly ez 69 százalékra csökkent.

Az idei tervek további nyereségnövekedéssel számolnak. Pénzügyi elemzők azt állítják, hogy a csehországi bankok, amelyek gyakorlatilag mind külföldi kézben vannak, az idén mintegy 52-54 milliárd koronára növelik nettó nyereségüket. A Komercní Banka például 20 százalékos, míg a Ceská Sporitelna 15-20 százalékos nyereségnövekedést vár. Megfigyelők rámutatnak: az idén nehezebb lesz a bankoknak a nyereség elérése, mert a cseh gazdaság fejlődésének üteme várhatóan lelassul.