A JP Morgan megvette a Bear Stearns-t

Vágólapra másolva!
A JPMorgan Chase & Co. bejelentette a Bear Stearns Companies Inc. megvásárlását. Mindkét cég igazgatótanácsa egyhangúlag áldását adta az ügyletre. A tranzakcióra részvénycsere keretében kerül sor.
Vágólapra másolva!

A JPMorgan Chase 0,05473 JPMorgan Chase törzsrészvényt ad minden Bear Stearns részvényért. A 2008. március 15-i záróár alapján a tranzakciós árfolyam megközelítőleg 2 dollár.

A JPMorgan Chase azonnali hatállyal garanciát nyújt a Bear Stearns és leányvállalatai kereskedési kötelezettségeire és felügyeletet gyakorol működésük felett. Az ügylet lezárásának a részvényesek beleegyezésén kívül nincs más teljesítendő előfeltétele. A tranzakció tényleges lezárására előreláthatólag 2008 első negyedévének végén kerül sor. A Federal Reserve és a devizaellenőri hivatal (Office of the Comptroller of the Currency, OCC) és más szövetségi hatóságok már kiállították a szükséges engedélyeket.

A Federal Reserve a szokásos leszámítolási lehetőségen kívül egyedi finanszírozást is nyújt a tranzakciónak. A Fed megfinanszírozza a Bear Stearns mintegy 30 milliárd dolláros kevésbé likvid aktíváit.

Jó üzlet a JP Morgannek

"A Bear Stearns ügyfelei és partnerei biztosak lehetnek benne, hogy a JPMorgan jótáll a Bear Stearns által vállalt tranzakciós ellenpár kockázatokért. Üdvözöljük ügyfeleit, tranzakciós ellenpárjait és alkalmazottait cégünknél és örömünkre szolgál, hogy partnereik lehetünk." - mondta Jamie Dimon, a JPMorgan Chase elnök-vezérigazgatója.

Dimon hozzátette: "A tranzakció jó hosszú távú befektetési értéket képvisel a JPMorgan Chase részvényeseinek. Az akvizíció kielégíti legfontosabb előfeltételeinket: vállalható kockázattal, kezelhető hibahatáron belül javítja üzleti tevékenységünket és rendelkezünk a végrehajtás képességével."

Vége a Bear Stearns kálváriájának

"Az elmúlt héten a Bear Stearns kivételesen nehéz időket élt meg. A tranzakció a jelen körülmények között a lehető legjobb megoldásnak tekinthető minden érintett fél szempontjából" - jelentette ki Alan Schwartz, a Bear Stearns elnök-vezérigazgatója.

"Elmondhatatlanul büszke vagyok alkalmazottainkra és meg vagyok győződve róla, hogy eredményes munkával járulnak majd hozzá az új vállalat működéséhez is."

A tranzakció a várakozások szerint javítja majd a JPMorgan Chase éves eredményét. A bejelentésre az amerikai tőzsdén a JP Morgan részvényei 11 százalékkal emelkedtek.