Látványosan erősödött a forint

Vágólapra másolva!
Több mint 1 százalékkal erősödött a forint kedden. A budapesti bankközi devizapiacon délután 257,00/10 forint volt az euró árfolyama, ami három forinttal magasabb a hétfői 260,05/20 forintnál. Már reggel erősebb volt a magyar deviza, mint előző este, és az akkor elért 258,80/95 forintról folyamatosan javult tovább.
Vágólapra másolva!

A forintnak hétfőn sikerült átvészelnie a nemzetközi piacok gyengülését, amit a Bear Stearns "bedőlése" okozott, váratlanul jól tartotta magát; kedden viszont csatlakozott azokhoz a feltörekvő devizákhoz, melyekkel rendszeresen együtt mozdul: a török líra, és a dél-afrikai rand is sokat javított tegnapi veszteségén, és jól szerepeltek a régiós devizák is. A hullámvasút lefelé vezető szakaszát kihagyta a forint, de nincs semmi biztosíték arra, hogy a következőre "nem ül fel" - mondták kereskedők az MTI-nek.

Nem volt jelentős mozgás az euró/dollár árfolyamban, így a dollárral szemben is erősödött a forint; a dollár árfolyama jelenleg 163,05/10 forint - tegnap 164,75/90 forintot, hétfőn 164,30/35 forintot ért az amerikai deviza.

Az állampapírok másodpiacán rég tapasztalt optimizmus kerítette hatalmába a befektetőket; a kedvező nemzetközi klíma, a jó amerikai hírek, a kiugró tőzsdenyitás hatására mintegy 30 bázispontos hozamcsökkenést hozott, így jelenleg a hároméves kötvény hozama jellemzően 9,10 százalék, az ötévesé 8,80 százalék, míg a tízévesé 8,35 százalék.

A kereskedők mindazonáltal megjegyezték, hogy még bizonyosan nincs szó trendfordulóról, és az utóbbi időben jelentősen megnövekedett volatilitás megmaradt, így továbbra sem zárhatóak ki jelentős bakugrások a hozamok alakulásában.