Újra nőtt a befektetési alapok vagyona

Vágólapra másolva!
Februárban 1,3 százalékkal nőtt a befektetési alapok összvagyona, a hónap végén 3203 milliárd forintot tett ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) havi összesítése szerint, amelyet hétfőn tett közzé.
Vágólapra másolva!

Az alapokba februárban nettó 30 milliárd friss tőke érkezett, a hozamok hatására pedig 5 milliárd forinttal nőtt a vagyon. A szövetséghez februárban csatlakozott új tag egy alapja további 4,5 milliárd forinttal növelte az összvagyont. Az előző hónapban kis mértékben, 0,8 százalékkal csökkent az alapok vagyona a részvénypiacok januári visszaesése miatt.

Februárban a legtöbb friss tőkét a pénzpiaci alapok vonzották, de nőtt a garantált, az ingatlanalapok, sőt a részvényalapok vagyona is, míg a kötvény- és a vegyes alapokból pénzt vontak ki a befektetők.

Februárban 3 új alap indult, egy alap pedig csatlakozott, így a hónap végén a Bamosz tagjai összesen 335 alapot kezeltek.

Az összvagyonon belül a legnagyobb arányt képviselő pénzpiaci alapokba februárban 33 milliárd forint új befektetés érkezett, a hozamok pedig 5 milliárd forinttal növelték a vagyont. A pénzpiaci alapok vagyona így 3,6 százalékos havi növekedéssel 1089 milliárd forintot ért el február végére.

A garantált alapokba 5,8 milliárd forint új befektetés érkezett, a piaci teljesítmények viszont 660 millió forinttal csökkentették a vagyont, ami így összességében 1,1 százalékkal 478 milliárd forintra nőtt. Februárban három új garantált alap indult.

Az ingatlanalapok vagyona 1,5 százalékkal bővült, 591 milliárd forintot tett ki február végén. Az ingatlanalapok vagyonát 1,5 milliárd forint friss tőke, 2,6 milliárd forint hozam, továbbá egy újonnan csatlakozott alap 4,5 milliárd forintos vagyona növelte.

A részvényalapokba 7,7 milliárd forintnyi befektetés érkezett, a hozamok pedig 3,9 milliárd forinttal növelték a vagyont. A részvényalapok vagyona február végén 346 milliárd forintot tett ki, a hónap során 3,5 százalékkal nőtt. A legdinamikusabb növekedést az előző hónapban indult közép-kelet-európai tiszta részvényalap mutatta, ezt az ázsiai részvényalapok követték.

A vegyes (részvény és kötvény) alapokból februárban 8 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a piaci teljesítmények hatására pedig további 790 millió forinttal csökkent a vagyon. A vegyes alapok vagyona február végén 228 milliárd forint volt, 3,8 százalékkal alacsonyabb a január véginél.

A kötvényalapok vagyona a pénzkivonás hatására 13 milliárd forinttal csökkent, a piaci teljesítmények alapján pedig 5,3 milliárd forintos veszteséget szenvedtek el februárban. A kötvényalapok vagyona a hónap során 5,8 százalékkal csökkent, február végén 300 milliárd forint volt.