Nem gyengíti a forintot a népszavazás

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők nem tartanak attól, hogy a népszavazási eredmény hosszabb távon gyengítené a forintot vagy számottevően lazítaná a költségvetési szigort. A Cityben nem számolnak Gyurcsány Ferenc kormányfő közeli távozásával sem. Átmeneti forintgyengülést azonban lehetségesnek tartanak.
Vágólapra másolva!

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse bankcsoport alelnöke nem tartja valószínűnek, hogy Gyurcsány Ferenc a közeljövőben lemondana vagy eltávolítanák, és arra számít, hogy továbbra is fennmarad a költségvetési fegyelem. Annak azonban esélyt ad, hogy a népszavazás után az államháztartás hiánya nem csökken olyan ütemben, ahogy a kormány eltervezte.

Szerinte várható az is, hogy további nyomás nehezedik a forintra, ez azonban "nem jelenti azt, hogy a forint elszalad egészen 285-ig vagy akár 300-ig, mert annyi költségvetési és jegybanki fegyelem mindig lesz, ami elég ennek megakadályozására".

Michal Dybula, a BNP Paribas befektetési csoport közgazdásza szerint a kormány a 2010-es választások előtt várhatóan "korrekciós lépéseket" tesz, de rövid távon semmilyen lazítás vagy "drámai lépés" nem valószínű, mert ez "összezúzná a piaci szereplők jelenleg egyébként is csekély bizalmát a magyar piac iránt".

A napokban 275 forintig drágulhat az euró

A szakértő szerint nem lenne meglepő, ha a következő néhány napban az euró árfolyama 270-275 forintig is elmenne, de hosszabb távon a forintkilátások "egész jók". A ház előrejelzése szerint, ha a kormánynak sikerül tartania az idei államháztartási hiánytervet is, jelentősen megnő annak az esélye, hogy a forint 2009-ben 240 alá erősödik.

Wike Groenenberg, a Citigroup londoni befektetési részlegének igazgatója azt hangsúlyozta, hogy az eltörölt díjak a bruttó hazai termék (GDP) kevesebb mint 0,2 százalékát teszik ki. Nem számol azzal, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "a következő néhány hónapban" emiatt lemondana, és szerinte a szocialisták "mindent meg fognak tenni azért, hogy kisebbítsék a referendum jelentőségét".

A kormány a helyén marad

A Dresdner Kleinwort befektetési csoport szerint a népszavazás ugyan növelte a kormányfő és a reformok jövőjével kapcsolatos bizonytalanságot, Gyurcsány Ferenc távozása azonban ez idő szerint valószínűtlen, és a kormány továbbra is a költségvetési megszorításokra összpontosít. A londoni Dresdner-elemzők szerint ugyanakkor a bizonytalanság rövid távon növeli annak valószínűségét, hogy az MNB az e hónap végén fél százalékponttal emeli az alapkamatot.

A Goldman Sachs (GS) globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege szintén azt valószínűsítette, hogy a kormány a 2010-es választásokig a helyén marad. A ház londoni elemzői nem várnak a 2006-os választások előttihez hasonló mértékű "költségvetési elszállást", de szerintük a hiánycsökkentés valószínűleg megtorpan. Az elemzés szerint ugyanakkor az idei GDP-arányos államháztartási deficit jó eséllyel még a tervezett 4 százalék környékén lesz.