Védenék a villamos műveket a darabolástól

Vágólapra másolva!
Nagyrészt téves és egyoldalú elemzéseken alapulnak a Magyar Villamos Műveknél (MVM) tervezett változtatások, és csak a konkurens multinacionális vállalatok érdekeit szolgálják - állítja Csom Gyula, az MTA Energetikai Bizottság korábbi elnökének az [origo]-hoz eljuttatott tanulmányában. Tözsdére vitel előtt egyébként is a vállalat erősítése és nem gyengítése a logikus törekvés. A tervezett intézkedések nemcsak meglepőek, de érthetetlenek is - véli a szakértő.
Vágólapra másolva!

Szükség van az állami szerepvállalásra a villamos energetikai szektorban, nem szabad kizárólag a piac önszabályozási mechanizmusára bízni a fejlődését - állítja Csom Gyula. Csak így valósulhat meg liberális villamosenergia-piaci feltételek között a fogyasztói árak minimalizálására irányuló törekvés az ellátásbiztonsági és a környezet-, illetve klímavédelmi követelmények figyelembevételével. Csom Gyula szerint az államnak számos módja van a szektor vállalati döntéseinek befolyásolására, az egyik legfontosabb a tulajdonosi szerepvállalás. Ezen keresztül az állam "a közjó jegyében visszább szoríthatja a beruházói érdekek dominanciáját".

Monopólium a fogyasztók érdekeiért

A tulajdonosi szerepvállalás legjobb eszköze egy integrált, tőkeerős, regionális szerep vállalására is képes állami energetikai vállalat fenntartása, amelynek a villamosenergia-rendszer valamennyi elemében komoly, esetenként meghatározó szerepe van - fogalmaz a szakértő. Az államnak arra kell törekednie, hogy ezt a vállalatot ne gyengítse a hazánkban is működő nagy multinacionális villamos energetikai vállalatokhoz képest. Minthogy e cégek sok tekintetben természetes monopóliummal rendelkeznek, a velük való versenyképesség megteremtése érdekében nem kell félni attól, hogy bizonyos területeken az állami tulajdonú, magyar identitású vállalat, a fogyasztói érdekek jobb érvényesítését elősegítő, még tolerálható mértékű monopóliummal rendelkezzen. E vállalat mindennemű gyengítése a konkurens multinacionális vállalatok érdekeit szolgálja.

Az MVM Zrt. egyre inkább megfelel a követelményeknek - folytatja Csom, aki szerint a kritikák döntő része nem valós. Kisebb hiányosságok ugyan lehettek a működésében, de azok részben induló nehézségeknek tekinthetők, amelyek a tapasztalatok szaporodásával kiküszöbölhetők, részben tulajdonosi elvárások következményei, amelyeknek megváltoztatása viszont tulajdonosi felelősség. Az MVM Zrt-nek nem a szétszedése, nem helyzetének megingatása, hanem tőkeerejének növelése és a regionális szerepre való képességének további javítása felel meg a hazai villamos energetika, villamosenergia-fogyasztók és általában az ország érdekeinek - véli a szakértő.

Gyurcsány utasította a pénzügyminisztert

A villamos művekkel és az ágazattal kapcsolatban az utóbbi időben felgyorsultak az események. A villamosenergia-piac január elsejétől a kormány kommunikációja szerint ugyan teljesen liberalizált formában működik, de számos kritikus vélemény hangzott el a verseny hiánya és az árak emelkedése miatt. Az új villamosenergia-törvény (VET) továbbra is fenntartotta az MVM monopolisztikus helyzetét, és nem rendezte az európai iránnyelvvel szemben még mindig az MVM-hez tartozó rendszerirányítás (Mavir), valamint a hosszú távú áramvásárlási szerződések (htm) ügyét, amelyek az EU szerint burkoltan állami támogatásokat jelentettek több magántulajdonú erőműnek. Míg a lakossági villanyszámlákat továbbra is az állam tartja kordában, az árak jelentősen (a nyugat európai átlagot is meghaladó mértékben) megugrottak az ipari fogyasztók részére, igaz, ebben a térség szűkös kínálata is szerepet játszik.

Az EU a villamos művek szerkezetében és a htm-eket illetően is változásokat céloznak, de a közelmúltig nem sok látszott a konkrét lépésekből. Az ágazattal kapcsolatban levő szakmai szervezetek, így például a Gazdasági Versenyhivatal is meglehetős keménységgel fogalmazta meg fenntartásait a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. Március közepén aztán a miniszterelnök úgy érezte, a gazdasági tárcától neki kell kézbe vennie az MVM helyzetének rendezését. Gyurcsány Ferenc utasította a pénzügyminisztert, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzet felszámolása érdekében, illetve hajtsa végre a szakmailag indokolt személyi, szabályozási és szerkezeti változtatásokat. Az indoklás a fogyasztói érdekek jobb érvényesülésére, az inflációban nagy szerepet játszó árakra hivatkozik, és arra, hogy az Új Tulajdonosi Programmal összefüggésben át kell alakítani az MVM-et, hogy az biztonságos gyarapodást nyújtó befektetéssé válhasson.

Olcsóbb villanyt akarnak

Rövid távon nem, de középtávon az indokoltnál nem magasabb áramár elérése a célja annak a konzultációnak, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdett a szakminiszterekkel, az MNB elnökével és az illetékes hatóságokkal március 19-én. Még a nyári szünet előtt módosítani akarják a villamosenergia-törvényt - mondta Veres János pénzügyminiszter, amihez Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter hozzátette: a jelentős piaci erővel rendelkező passzus megváltoztatását és az áramaukciók szabályozási környezetének átalakítását tartják szükségesnek. A jogszabályok megváltoztatása mellett az állami MVM vállalati átalakítására is szükség van, ezt azonban úgy kell megvalósítani, hogy az MVM, illetve a létrejövő állami tulajdonú villamosenergia társaságok tőzsdei privatizációját ne zavarja - tette hozzá Veres.

A kormány a Gazdasági Versenyhivataltól és a Magyar Energiahivataltól rendelt tanulmányok alapján látta szükségesnek az intézkedéseket, de a Budapesti Corvinus Egyetem Regionális Energiagazdasági Kutatóközpontjának (REKK) szakmai anyagát is figyelembe vette. Csom Gyula szerint azonban a fenti három szervezethez kötődő három anyag közös gazdaságfilozófia alapján készült, amellyel szemben Magyarországon létezik más akceptálható gazdaságfilozófia is. A három dokumentum az MVM tevékenységét egyoldalúan bírálta, és a szakértő szerint hiba, ha a terveket kizárólag eme dokumentumokra alapozva alakítja ki a kormányzat. Ráadásul Csom azt mondja, a REKK tanulmányában is igen sok hamis beállítás, nem bizonyított állítás, sőt valótlanság szerepel.