Kína: tovább gyorsul az infláció

Vágólapra másolva!
Több mint három éve a legnagyobb ütemű termelői inflációt - 6,6 százalékot - mérték februárban Kínában, ami azt sugallja, hogy a fogyasztói infláció a januári 7,1 százalékos, 11 éves rekord után tovább növekszik az év második hónapjában is, elemzők szerint akár 8,5 százalékra.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói árak emelkedéséért elsősorban a szárnyaló élelmiszer- és energiaárak a felelősek Kínában is. Az élelmiszereken belül a kínai konyha egyik alapvető nyersanyaga, a sertéshús kínálati hiánya és ennek következtében erős áremelkedése volt a legfőbb árfelhajtó tényező.

Az élelmiszer-nyersanyagok ára általában 11 százalékkal nőtt februárban.Az energia- és nyersanyagárak terén az olajtermékek árai 37,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi termelői olajtermék-árakat, az acéltermékeké 29,6 százalékkal.

Ugyanakkor a kínai külkereskedelem hagyományosan szárnyaló többlete 63 százalékkal csökkent februárban - az egy évvel korábbihoz képest -, amint a kínai áruk iránti amerikai és európai kereslet esett. Ez részben az amerikai gazdaság lassulását, részben a kínai import erős bővülését tükrözi.

A februári kereskedelmi többlet csak 8,6 milliárd dollárt ért el, a tavaly februári 23,7 milliárd dollár után. 2007 márciusa óta ez volt a legkisebb plusz, de az akkori 6,9 milliárdos többletet az exportadó-politika változásai miatt akkor abnormálisan alacsonynak ítélték a piaci elemzők.Februárban Kína EU-val szembeni kereskedelmi többlete 15 százalékkal 10 milliárd dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Az EU Kína legnagyobb kereskedelmi partnere.A nagyságra második partnerrel, az Egyesült Államokkal szembeni kínai többlet februárban 23 százalékkal 9,4 milliárd dollárra csökkent az egy évvel azelőttihez viszonyítva.