Nem árt a válság a közép- és kelet-európaiaknak

Vágólapra másolva!
A közép-, kelet- és délkelet-európai országok gazdaságában az idén csak rövid növekedési megtorpanással számol a bécsi Nemzetközi Összehasonlító Gazdasági Tanulmányok Intézete (WIIW).
Vágólapra másolva!

Az intézet legfrissebb térségi növekedési előrejelzése szerint a globális pénzügyi piacok jelenlegi turbulenciája nem gyakorol közvetlen és komoly hatást a térség országaira, és a világgazdasági növekedés lassulása, az olaj-, fém-és élelmiszerárak növekedése csak csekély károkat okoz.

Az új uniós államokban a tavalyi átlag 6 százalékos növekedést a WIIW az idén és még ezután két évig valamivel több mint 5 százalékon várja, Magyarország kivételével, ahol a gazdasági megszorítások miatt ennél kisebb növekedést valószínűsít.

A növekedést a magánfogyasztás és a növekvő jövedelmek, valamint a beruházások ösztönzik, ezek párosulnak az uniós költségvetésből érkező pénzekkel.

Az infláció - a WIIW szakértői szerint - fokozatosan csökken, de a legtöbb új uniós tagnál még az euróövezeti inflációs szint felett marad: az idén átlag 5 százalék alá csökken, 2010-ben pedig a 3 százalékot valamelyest meghaladja majd.

A munkapiaci helyzet - a WIIW szerint - "drámaian javul", a "növekedés munkahely nélkül" időszaka lejárt, jelenleg a legtöbb ország már munkaerőhiánnyal küzd. Ugyanakkor a képzett munkaerő iránti kereslet lényegesen erősebben nő, mint a kevésbé képzett iránt. A munkapiaci kínálati hiányért mindenekelőtt az erős gazdasági növekedés felelős és nem az elvándorlás, vagy más demográfiai hatások - áll a WIIW elemzésében.