Jövőre sem enged ki az APEH

Vágólapra másolva!
Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) 2007-ben a befejezett ellenőrzések során 356,7 milliárd forint adókülönbözetet tárt fel, a kivetett szankciók összege pedig meghaladja a 212 milliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Szikora János, az APEH elnöke szerint a legnagyobb bevételt tavaly is az áfa-minimalizálók vizsgálata eredményezte, a 4613 vizsgálat 63,1 milliárd forint megállapítással zárult. Az APEH elnöke elmondta: itt születnek a legnagyobb megállapítások, s ha nem is tudnak mindig minden követelést behajtani, az ellenőrzések nyomán legalább a kvázi vállalkozásokat kiszűrik a gazdaságból.

A tavaly befejezett 11 095 vagyonosodási vizsgálat 42,7 milliárd forint bevételt eredményezett. Sok szabálytalanság lehetett a számítástechnikai eszközök forgalmazása területén is, ahol 857 lezárt vizsgálat 31,8 milliárd forint adóhiányt állapított meg. Érdemes volt elemezni az adózói életutakat is (gyanút kelthet például a gyakori székhelyváltoztatás), mert ennek alapján 37,6 milliárd forint hiányt tártak fel.

A tb-járulékot tavaly 77 600 esetben ellenőrizték a revizorok, s ennek során 19,1 milliárd forintnyi megállapítás született. Az adóhatóság az idén kiemelten ellenőrzi azon magánszemélyek járulékfizetési kötelezettségének teljesítését, akik az OEP nyilvántartása szerint nem jogosultak az egészségügy szolgáltatásainak igénybevételére. Még mintegy 400 ezer magánszemélynek kell tisztáznia a jogviszonyát; 200-250 ezer eset az APEH várakozásai szerint kiszűrhető informatikai módszerrel, a többi problémás esetben meg kell várni az OEP jelzését.

A tavaly befejezett 372 központosított ellenőrzés során 17,2 milliárd forint adóhiányt tártak fel a revizorok. Színlelt szerződések miatt 791 lezárt ellenőrzés nyomán 200 millió forint adókülönbözetet állapítottak meg a revizorok.

Az értékesítési láncok ellenőrzésekor (544 darab) 10 milliárd forint, a hulladékkereskedelemben (325 darab) 7,5 milliárd forint, a fakitermelésben, illetve -feldolgozásban (314 darab) 825 millió forint, a kapcsolt vállalkozásoknál a transzferárak ellenőrzése során (609 darab) 4 milliárd forintnyi megállapítás született (a szokásos piaci ár megállapítására vonatkozóan eddig három kérelem érkezett, s eddig egyet bíráltak el).

A revizorok az idén is rajta tartják a szemüket mindenen, amin eddig - derül ki a 2008. évi ellenőrzési irányelvekből, emellett vannak új kiemelt ellenőrzési területek is. A feketegazdaság elleni küzdelem jegyében az idén fokozottan ellenőrzi például az adóhatóság a jogelőd nélkül újonnan alakult vállalkozásokat (ezt a vállalatalapítások egyszerűbbé tétele indokolja), közülük az APEH kockázatelemzéssel választja ki az adózók 20 százalékát ellenőrzésre.

Fokozott figyelmet fordít az adóhatóság az idén a jövedelem (nyereség) minimum alatt vallók ellenőrzésére is. Az elvárt adóra vonatkozó szabályozás szerint azok, akiknek az adózás előtti eredménye vagy adóalapja nem éri el a korrigált bevétel 2 százalékát, választhatnak: vagy az utóbbit tekintik adóalapnak és megfizetik utána az adót, vagy egy kiegészítő nyomtatványon nyilatkozatot tesznek bevételeikről és költségeikről.

Szikora János elmondta: az eddig beérkezett bevallások alapján a többség vállalta, hogy befizeti az adót, csupán 1,2 százalék adott nyilatkozatot arról, hogy bevételük nem éri el a minimum adóalapot. Az adó befizetése sem jelent azonban garanciát arra, hogy náluk nem jelennek meg a revizorok, hiszen vannak egyéb kiválasztási szempontok is - derült ki.

A 2008 januárjától hatályos új áfatörvény betartását célellenőrzések keretében vizsgálja az adóhatóság. Varga Lászlóné elnökhelyettes ezzel kapcsolatban kijelentette: méltányosan fognak eljárni; mivel a fordított adózás, az építőipar területén sok jogértelmezési probléma van, kezdetben a prevencióra, tájékoztatásra helyeznek nagyobb hangsúlyt.

Az idén ellenőrizendő főbb tevékenységi körök: a kereskedelem és vendéglátás (a bevétel- és költségelszámolások); a húsfeldolgozás és baromfivertikum (az egymásra épülő tevékenységek vizsgálata); az e-kereskedelem (a számlaadási kötelezettség teljesítése, az ügyletek lebonyolítási módja, az árszínvonal alakulása), a gabonavertikum (a termeléstől a felhasználásig); a számítástechnikai alkatrészek forgalmazói. Fokozott ellenőrzésre számíthatnak a gépjármű-kereskedelemmel, az információtechnológiai szolgáltatással és az állategészségügyi ellátással foglalkozó vállalkozók is.

Hajdú Miklósné elmondta: a jövő évi vizsgálatok megalapozására - ahogy korábban is - már az idén megkezdődik az adatgyűjtés. Erre számíthat több szakma: az egészségmegőrzéssel foglalkozók (például fittnesz klubok), a hulladékgazdálkodás és -kereskedelem résztvevői, az alvállalkozókkal működő, takarítási tevékenységet végző vállalkozások, a pénzügyi szektor (ezen belül a hitelközvetítők, hitelkihelyezők, brókerek, üzletviteli tanácsadást végzők), az őrző-védő tevékenységgel foglalkozók, valamint az utazásszervezők.

Az ellenőrzésekre az idén 580 ezer revizori nap áll rendelkezésre, ebből a legtöbbet (360 ezer) a bevallások utólagos ellenőrzésére fordítják, ezen belül a vagyonosodási vizsgálatokra 38,5-39 ezer napot szánnak. Kiemelten nagy kapacitást igényel az egyes adókötelezettségek teljesítésének ellenőrzése is, amire az APEH több mint 170 ezer revizori napot irányzott elő, a minimum adóalap vizsgálata miatt jóval többet a tavalyinál. Összességében kevesebb számú, de nagyobb ellenőrzés lesz, a korábbinál jobb kiválasztással.