Jól építkezett a Lego

Vágólapra másolva!
Jó üzleti évet zárt a dán Lego, Európa legnagyobb játékgyára annak köszönhetően, hogy átalakította vállalati struktúráját, és elsősorban az alaptevékenységre, a hagyományos építőelemekre koncentrál. A vállalat az idén nagy bizonytalanságra számít a globális játékpiacon, ennek ellenére 3-5 százalékos forgalomnövekedést remél.
Vágólapra másolva!

Az adó előtti éves eredmény 1,4 milliárd dán koronára emelkedett a 2006-os 1,3 milliárdról, a társaságnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint. Az adózott eredmény 1,03 milliárd dán korona volt, egy évvel korábban 1,3 milliárd. Ez 71,6 százalékos sajáttőke-arányos megtérülést jelent. A csoport saját tőkéje év végére 1,7 milliárd dán koronára nőtt a 2006 végi 1,2 milliárdról.

A bevételek 2,9 százalékkal 8 milliárd dán koronára emelkedtek a 2006-os 7,8 milliárdról. Egyszeri tételek nélkül az üzemi eredmény 1,47 milliárd dán koronára gyarapodott 1,41 milliárdról.

A 75 évvel ezelőtt alapított vállalat 2006 előtt sokáig veszteséges volt: a világ negyedik legnagyobb játékgyáraként nehéz helyzetbe került elsősorban a számítógépes játékok elterjedése miatt. Csökkent a bevétele is, jelentős létszámleépítést hajtott végre, termelését olcsó bérű országokba - többek között Csehországba, Magyarországra - helyezte át, szabadidőparkokat adott el.

Az átszervezések jegyében elsősorban a hagyományos építőelem üzletágra helyezték a hangsúlyt, mert úgy ítélték meg, hogy az elektronikus játékok további térnyerése közben újabban növekedni kezd az érdeklődés a kreativitást igénylő játékok iránt is.

Korábban a Lego építődobozai kissé unalmassá váltak a hagyományosabb játékok kedvelői számára, mivel többnyire már csak egy-két alakzatot lehetett építeni belőlük, miközben a játék természeténél fogva elektronikus dúsításra nemigen volt lehetőség. Újabb dobozaival a Lego visszatér saját hagyományaihoz is: egyes dobozaiból ismét bármit össze lehet állítani.