India stratégiai partnerei vagyunk

Vágólapra másolva!
India stratégiai partnernek tekinti Magyarországot, hiszen elmúlt három évben több mint a duplájára nőtt a kétoldalú kereskedelem mértéke - jelentette ki India magyarországi nagykövete. Az indiai cégek elsősorban az informatikai és a gyógyszeripar területén látnak befektetési lehetőségeket Magyarországon.
Vágólapra másolva!

A kapcsolatok fontos állomása az Apollo Tyres gumigyártó 300 millió euró értékű beruházása a gyöngyösi ipari parkban, ami egyben az első indiai érdekeltségű zöldmezős beruházás Magyarországon - közölte sajtótájékoztatón Ranjit Rae.

A diplomata elmondta, hogy Magyarország európai uniós csatlakozása lendületet adott a kétoldalú gazdasági kapcsolatoknak. Miközben 2005-ben a két ország közötti külkereskedelem mértéke 140 millió dollár volt, 2006-ban már ennek a duplája, és az elmúlt évben újabb 30 százalékkal bővült a forgalom.

Ugyanakkor az évente 9 százalékos növekedést mutató indiai gazdaság érdekelt a gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztésében. Ezt célozza az Apollo Tyres beruházása is - tette hozzá. A nagykövet kifejezte reményét, hogy a gumigyár működése kihat a kulturális, oktatási és tudományos kapcsolatok bővülésére is.

Arról is szólt, hogy az indiai cégek elsősorban az informatikai és a gyógyszeripar területén látnak ígéretes befektetési lehetőségeket Magyarországon. Példaként említette Transelektrót illetve az Alkaloidát, amelyekben megjelent az indiai tőke.

Az Apollo Tyres 300 millió euró értékű beruházása megvalósítását január 16-án jelentette be Újdelhiben Gyurcsány Ferenc indiai üzletemberekkel folytatott tárgyalásait követően. A miniszterelnök a sikert "a korábbi döntések szektorális hatásának" tulajdonította, vagyis annak, hogy három gumiabroncsgyár - a dél-koreai Hankook Tyres, a francia Michelin és a japán Bridgestone - is megtelepedett Magyarországon.

Az üzem kezdetben 900, majd 1500 embernek ad majd munkát. A tervek szerint az első szakaszban évi hétmillió gumiabroncsot gyártanak le. Összehasonlításként: a Hankook dunaújvárosi gyára évi tízmillió darabot fog előállítani, ha eléri a teljes kapacitást. Az Apollo Magyarországon legyártott termékeit az európai piacon eladásra kínált személyautókra és terepjárókra szánja.

Az 1975-ben alapított Apollo Tyres Indián kívül a Dél-afrikai Köztársaságban és Zimbabwében nyitott gumiabroncsgyárat. Éves bevétele tavaly meghaladta az egymilliárd dollárt.