A hatékonyság hozta a jó Erste eredményt

Vágólapra másolva!
Az Erste Bank Hungary Nyrt. nettó eredménye 16 százalékkal 23,4 milliárd forintra emelkedett 2007-ben, míg mérlegfőösszeg 13 százalékkal 1994 milliárd forintra emelkedett. Papp Edit, a bank elnök-vezérigazgatója szerint a kedvezőtlen makrogazdasági körülmények ellenére sikeres évet zártak, mivel a szektor átlagot meghaladóan növelték számaikat.
Vágólapra másolva!

A tavalyi évi számok meghaladták a befektetők által elvártat, a jó eredmények mögött elsősorban a hatékonyság növelése áll - mondta a cég első embere hozzátéve: ezek alapján a jövőben is megkapják a fő tulajdonos teljes támogatását. Az idei évi eredmény növekedést a magasabb bevételekkel szeretnék elérni - mondta az elnök-vezérigazgató. A bevételek növekedését pedig a szolgáltatások mennyiségi, és minőségi javulásával akarják biztosítani.

A bevételek 10 százalékkal, míg a költségek 2 százalékkal növekedtek. Mindez azért nagyon jó eredmény mert tavaly a kamat marzsok jelentősen csökkentek, amit az ügyfelekre nem is hárítottak át. A bank 10 milliárd forintot fizet ki osztalékként az eredményéből.

A kamatkülönbözet tavaly 7,8 százalékkal 59 milliárd forintra nőtt. A bank által kapott jutalék és díjbevételek 25,8 milliárd forintot tettek ki, ami 7 százalékkal magasabb a 2006-os értéknél. A kifizetett jutalékok és díjak összege 7,5 milliárd forint volt, ami közel 1 százalékos visszaesést jelentett.

A 230 milliárd forinttal nagyobb mérlegfőösszeg növekedés csaknem teljes egészében az ügyfelekkel szembeni követelések, tehát hitelállomány növekedéséből adódott.

A bank lakossági hitelállománya 2007 végén 667,1 milliárd forint volt, szemben az egy évvel korábbi 503,4 milliárd forinttal. Ezeken belül a lakás-hitelállomány 403,9 milliárd forintot tett ki. A lakossági betétek 353,6 milliárd forintról 435,2 milliárd forintra nőtt tavaly.

A tavalyi évben beért a postával kötött együttműködés is, 2007-ben komoly számokat hozott ez a partnerség - mondta Papp Edit.. Az erőltetett bankfiók nyitás viszont már lassulni fog, ennek oka, hogy csak ott nyitnak fiókot 2008-tól, ahol erre valóban szükség van. Mindezek alapján 2008 végére várhatóan 210 Erste fiók lesz Magyarországon, a jelenlegi 196 után.

A bank üzletágaktól függően 15-20 százalékos piaci részesedést szeretne elérni a jövőben - közölték a cég vezetői. Tavaly a lakossági hiteleknél 11,1 százalékos, míg a betéteknél, a befektetési jegyeket is figyelembe véve12,1 százalékos részesedést értek el.