Újabb banki csalásokon sem kell meglepődni

Vágólapra másolva!
Könnyen lehet, hogy még újabb bankoknál is napvilágot lát, a francia Société General bankéhoz hasonló csalássorozat. A kisebb ügyeket ugyan a bankok házon belül elintézik, de egy ilyen volumenű ügyet már nem lehet, márpedig könnyen előfordulhat máshol is - véli Móró Tamás, a Concorde vezető elemzője. Magyarországon is lehetséges hasonló eset, de ennek azért kisebb a valószínűsége.
Vágólapra másolva!

Egy hónappal ezelőtt még a legjobbnak járó kitüntetést kapta a francia Société Générale banknak az a részlege, ahol néhány héttel később kipattant az eddig ismert legnagyobb tőzsdei csalás. Ennek során az eddigi ismeretek szerint mintegy 50 milliárd eurós fedezetlen pozíciót nyitottak meg, közel 5 milliárd euró veszteséget okozva a francia banknak.

A csalással vádolt bróker a francia banknak azon a részlegén dolgozott, ahol a bank saját számlás ügyleteket hajtott végre, saját nyeresége növelése érdekében. Ez a gyakorlat a külföldi bankoknál természetes, hiszen ezzel tudják saját eredményeiket növelni, profitjuk jelentős része ebből származik, mivel a hagyományos hitelezésen nagyon kicsi az árrés - mondja Móró Tamás hozzátéve, hogy a bróker tevékenysége normális esetben nem hordozhatott magában magas kockázatot.

A csalással vádolt bróker feladata kockázatmentes lett volna

A bróker feladata ugyanis az volt, hogy figyelje a tőzsdei részvényindexek mozgását, illetve azoknak a részvényeknek a változását, amelyeket az adott index tartalmaz. Amikor pedig úgy látja, hogy az index határidős értéke eltér a benne lévő papírok értékétől, nyisson az indexre, és a benne lévő papírokra ellentétes pozíciót, és így nyerjen gyakorlatilag kockázat nélkül , valamint a különböző piacokon forgó, de ugyanarra az indexre vonatkozó termékek árfolyamának különbségéből profitáljon.

A gond ott volt, hogy a bróker úgy nyitott emelkedésre játszó, határidős index pozíciókat, hogy annak nem volt meg az ellentétpárja, ráadásul komolyabb esés indult meg a piacokon. Az ügy egyébként a bank tájékoztatása szerint úgy pattant ki, hogy az egyik, tőzsdén kívül megkötött ilyen ügylet mérete akkora volt, hogy felhívták telefonon a kötés másik szereplőjét, akitől megtudták, hogy nem is létezik ilyen. Az ellentételezéseket ugyanis hamis papírokkal fedezte le.

Kétnapi forgalmat tett ki a német tőzsdei nyitott kötésállománya

A francia bróker egyébként az nyugat-európai részvényeket követő Stoxx indexben 44 milliárd, a német DAX indexben 26 milliárd, míg a londoni FTSE indexében 3 milliárd dollár értékű lefedetlen pozíciót nyitott. Ezek nagyságrendjét jól érzékelteti, hogy a német indexben lévő vételi pozíció árfolyamértéke több volt, mint a frankfurti tőzsde kétnapi teljes forgalma. Mindezek alapján könnyű elképzelni, hogy ezeknek a pozícióknak a gyors zárása milyen szerepet játszhatott a német index egy nap alatti több mint 7 százalékos esésében - hívja fel a figyelmet Móró Tamás.

A vezető elemző szerint az is érdekes részlet az ügyben, hogy a Société tőzsdei árfolyama már a hír megjelenése előtt 4 nappal 8 százalékot esett egyetlen nap alatt a börzén, azaz egyesek már a hivatalos közlemény előtt is piacra dobták a bank részvényeit, ez pedig felveti a bennfentes kereskedelem gyanúját.

Más bankoknál sem zárható ki hasonló eset

Móró Tamás szerint az is könnyen elképzelhető, hogy máshol is derülnek ki ilyen jellegű veszteséges ügyletek. Most ugyanis szinte biztosra vehető, hogy minden banknál átnézik a saját számlás ügyleteiket, és az is várható, hogy szigorítások lesznek az ellenőrzésekben is. Móró szerint még az is elképzelhető, hogy a szigorítások akár a hitelezési gyakorlatba is átcsaphatnak. A vezető elemző szerint ugyanis szinte biztos, hogy nem egyedi esetről van szó, a kisebb ügyeket ugyanis még házon belül el szokták rendezni.

Elméletileg Magyarországon is előfordulhat hasonló csalás a vezető elemző szerint, de a nyugati bankokhoz képest azért ennek jóval kisebb az esélye. Ennek oka az, hogy a magyar bankok számára még mindig nagyon jövedelmező a hitelnyújtás, így nincsenek rászorulva arra, hogy saját számlás tőzsdei ügyletekkel emeljék eredményüket.

Arra viszont a külföldi tulajdonban lévő magyar bankoknak is fel kell készülni, hogy az ügy kapcsán biztosan szigorítani fognak a bankok belső ellenőrzésein, sőt az is elképzelhető, hogy a hitelbírálati szempontokat is átalakítják. Ez pedig még szigorúbb procedúrát jelenthet az ügyfelek számára is.

Egyedül nem megy ilyen mértékű csalás

Ilyen jellegű csalást egy bróker nem tud elkövetni egyedül, ha az adott banknak jól működő belső ellenőrzési irányelvei vannak, amit az adott ország felügyeletének ellenőrizni is kell - mondta az [origo]-nak Binder István, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője. Egy bróker lehetőségei jó szabályozási környezetben ugyanis erősen korlátozottak, hiszen a kötési értékét általában korlátozzák, ráadásul van egy vezető bróker is, aki ellenőrzi, és jóváhagyja ezeket az ügyleteket.

Ráadásul felettük még dolgozik egy kockázatkezelő is akinek szintén látnia kell ezeket az ügyleteket. Binder szerint ilyen jellegű csalásokat külső felügyelettel nem lehet kiszűrni, ezt csak az intézet belső irányelveivel tudja megszűrni. (A felügyelet pedig csak ennek meglétét tudja ellenőrizni.)