Egy évig lehet állami kézben a Northern Rock

Vágólapra másolva!
Egy évig lehet állami kezelésben a modern brit gazdaságtörténet első államosított bankja, a tavaly ősszel megszorult Northern Rock jelzálog-kölcsönző. Ez áll a brit kormány vázlatosan ismertetett külön törvénytervezetében.
Vágólapra másolva!

A newcastle-i székhelyű, országos tevékenységű hitelintézet államosításáról előző nap döntött a kormány, miután elégtelennek minősítette a magánszférából jelentkező két vevőjelölt, a Virgin cégbirodalmat tulajdonló Sir Richard Branson nagyvállalkozó, illetve a Northern Rock vállalatvezetése által beadott vételi ajánlatot.

A teljes mértékben magánkézben lévő brit bankrendszerben a hetvenes évek eleje óta először jelenik meg tulajdonosként a brit állam.

Független londoni elemzők hangsúlyozzák, hogy a Northern Rock átvételével a kormány gyakorlatilag a költségvetés felelősségébe utalta a cég hozzávetőleg 90 milliárd font (32 ezer milliárd forint) kinnlevőség- és kötelezettség-állományát, és ez komoly helyzeti előnybe hozhatja a bankot. Elhangzottak olyan elemzői vélemények, hogy a Northern Rocknak a méltánytalan versenyelőny kihasználásának megakadályozására az állami kezelés időszakára meg kellene tiltani ügyfélköre bővítését.

Alistair Darling brit pénzügyminiszter az ideiglenes államosítást lehetővé tévő törvénytervezet hétfői alsóházi beterjesztése során sietett leszögezni: jóllehet a törvény hatálya "potenciálisan" egy sor pénzintézetre kiterjed, a kormánynak "jelenleg" nem áll szándékában a Northern Rockon kívül más bankokra alkalmazni a jogszabályt.

Darling ismertetéséből ugyanakkor kiderült, hogy az állami kezelésbe vétel általános lehetőséggé válik a törvény elfogadása után. A miniszter azt mondta: a tervezetet alapján "valamely bankot" csak "szűken meghatározott körülmények" fennállása esetén vehet át az állam, és csak 12 hónapra.

A bank részvényeit hétfőn felfüggesztették, Darling szerint ugyanakkor a pénzintézet normális rendben működik, a betétesek pénze biztonságban van.

A tervezet "megfelelő kártérítést" tartalmaz a részvényeseknek, erről azonban a pénzügyminiszter nem árult el részleteket. A Northern Rock, amely elsősorban jelzáloghitel-kihelyezésre szakosodott, de végez hagyományos lakossági banki műveleteket is, szeptemberben a Bank of Englandhez - a brit jegybankhoz - mint utolsó hitelezői mentsvárhoz fordult rövid távú tőkeellátásért, mert nem tudott refinanszírozáshoz jutni a bankközi piacon a globális likviditáshiány miatt.

A hagyományos nagybankokénál kisebb betétállományú Northern Rock napi működési finanszírozási igényét háromnegyed részben a nagybani likviditáspiacról fedezte. E piacon azonban jó ideje komoly fennakadások vannak kínálati oldalon, miután súlyosan megrendült a bizalom a nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálogadósi kör értékpapírosított és befektetési termékként világszerte árult kötelezettségei, illetve az ezeket is tartalmazó strukturált pénzpiaci konstrukciók iránt.

A Northern Rocknak kiskereskedelmi szinten soha nem voltak fizetési nehézségei, ennek ellenére azonban a jegybanki finanszírozási igény bejelentés utáni napokban betétesek ezrei rohanták meg a pénzintézet fiókjait, veszélyben vélve megtakarításaikat.

Becslések szerint a több napig tartó bankroham során - amelyhez hasonlóra Nagy-Britanniában a XIX. század közepe óta nem volt példa, még háborús időkben sem - az eredeti 24 milliárd font lakossági betétállományból legalább 3 milliárd fontot kivettek az ügyfelek.