Visszagyengült a forint 264 alá

Vágólapra másolva!
A forint a hét végére elvesztette a sáveltörlés után szerzett többletét. Egy euró péntek délután 264,10/30 forintot ért, ami jóval gyengébb, mint a csütörtöki 259,30/40. A dollár/forint árfolyam pedig 174,05/15 volt.
Vágólapra másolva!

A pénteki árfolyam csaknem megegyezik a múlt pénteki 264,70/80 forinttal, ám a hét során - a sáveltörlést követően és az akkor kedvező nemzetközi piaci környezetben - 258,15/25 forintos zárás, és 256 forint alatti kötés is előfordult.

A kereskedők szerint a piacon elmúlt a sáveltörlési láz, ismét a nemzetközi tendenciák váltak meghatározóvá, és jelenleg meglehetősen borús a hangulat. A forint árfolyamának alakulását leginkább befolyásolja, hogy a kockázatkerülő piaci magatartás térnyerése miatt a feltörekvő devizák árfolyama zuhanni kezdett: a dél-afrikai rand 2,5 százalékot vesztett, és két százalék feletti a török líra, a román lej értékcsökkenése is. Ennek tükrében a forint 1,87 százalékos gyengülése már nem is tűnik kiugróan kedvezőtlennek. A rossz amerikai makroadatok nemcsak a dollár csúcsokat döntő gyengülését idézték elő, de a nagy tőzsdék is jelentős veszteségeket kénytelenek elkönyvelni.

Megfigyelők szerint a közeljövő árfolyamalakulása sem lesz, nem lehet diadalmenet: bakugrásokra, volatilis piacra számítanak, meghatározó irányt, erőteljes trendet egyelőre nem tudtak megjelölni. Egyelőre még azt sem lehet előre jelezni, hogy a jövő héten merre indul és merre tart a forint árfolyama.

A dollár is erősödött pénteken a forinttal szemben, mivel azonban a keresztárfolyamok alakulása - enyhén szólva - nem kedvezett az amerikai devizának, az erősödés visszafogott maradt. Pénteken 174,05/15 volt a dollár/forint árfolyam a csütörtöki 171,30/40 után - egy hete még 178,50/65 forintot kellett adni egy dollárért.