Csökkent a befektetési alapok vagyona

Vágólapra másolva!
A befektetési alapok összvagyona januárban 0,8 százalékkal csökkent, a hónap végén 3163 milliárd forintot tett ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) havi összesítése szerint, amelyet pénteken tett közzé.
Vágólapra másolva!

A vagyoncsökkenés oka a részvénypiacok januári esése miatt történt, ami jelentős veszteségeket okozott egyes alapok hozamában. Az alapok havi összteljesítménye 49 milliárd forinttal csökkentette az összvagyont. A havi nettó értékesítés ugyanakkor 22 milliárd forint volt, a befektetők januárban elsősorban a likviditási és a garantált alapokban helyeztek el friss tőkét.

Januárban 10 új alap indult, így a hónap végén a Bamosz tagjai összesen 331 alapot kezeltek. Az összvagyonon belül a legnagyobb arányt képviselő pénzpiaci alapok januárban 30 milliárd forint friss tőkét vonzottak, ebből 29 milliárd forint a kategória 64 százalékát kitevő likviditási alapokba áramlott.

A hozamok 7,1 milliárd forinttal növelték a pénzpiaci alapok vagyonát, ezen belül 4,5 milliárd forint volt a likviditási alapok hozama. A pénzpiaci alapok vagyon így 3,8 százalékos havi növekedéssel 1.051 milliárd forintot ért el január végére.

A garantált alapokba szintén közel 30 milliárd forint új befektetés érkezett, a piaci teljesítmények viszont 11,7 milliárd forinttal csökkentették a vagyont, ami összességében 4 százalékkal 473 milliárd forintra nőtt január végére.

A részvényalapok vagyona januárban 13,7 százalékkal csökkent, 335 milliárd forint volt a hónap végén. A befektetők a hónap során 18 milliárd forintot kivontak a részvényalapokból, a piaci összteljesítmény pedig további 35 milliárd forintos vagyoncsökkenést eredményezett. Ezen belül a tiszta részvényalapok vagyona több mint 38 százalékkal, a kategória 86 százalékát jelentő részvénytúlsúlyos alapok vagyona 7,9 százalékkal csökkent. A legkisebb visszaesést az észak-amerikai és a globális részvényalapok mutatták.

A vegyes (részvény és kötvény) alapokból 11 milliárd forintot vontak ki a befektetők, a piaci teljesítmények hatására pedig további 4,6 milliárd forinttal csökkent a vagyon, ami így január végén 237 milliárd forintot tett ki.

A kötvényalapokat szintén pénzkivonás jellemezte januárban, ennek hatására 11,7 milliárd forinttal csökkent a vagyonuk, a hozamok viszont 1,6 milliárd forintos többletet eredményeztek. A kötvényalapok vagyona a hónap során összességében 3,3 százalékkal csökkent, január végén 319 milliárd forint volt.

Az ingatlanalapokba némi friss tőke, 660 millió forint érkezett, a hozamok pedig 3,3 milliárd forinttal növelték a vagyont. Az ingatlanalapok vagyona január végén 583 milliárd forint volt, egy hónap alatt 0,7 százalékkal gyarapodott.