Akár 50 bázispontos magyar kamatemelés is jöhet

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők már nem zárják ki, hogy a magyar jegybank ebben a hónapban agresszív, fél százalékpontos kamatemelést hajt végre, jóllehet a szélesebb citybeli konszenzus még nem ez. Az első ilyen előrejelzést kedden a Goldman Sachs londoni befektetési részlege adta ki, utalva Karvalits Ferenc MNB-alelnök előző napi nyilatkozatára, amely szerint a jegybank szükség esetén kész kamatot emelni.
Vágólapra másolva!

A Goldman keddi londoni elemzése szerint e kijelentés és a forint új keletű gyengülése miatt a ház módosítja eddigi kamatpálya-előrejelzését, és azt várja, hogy az MNB Monetáris Tanácsa már a február 25-ei ülésen fél százalékponttal 8 százalékra emeli alapkamatát.

A Goldman Sachs megjegyzi, hogy a piac is most már hasonló mértékű szigorítást áraz a következő három hónapra. Az elemzés szerint az e havi emelést még nem lehet biztosra venni, de mivel az új inflációs ielentés jó eséllyel a 3 százalékos cél fölé fogja jósolni a 2009-es inflációt, és a forint gyengül, ez valószínűleg átbillenti a mérleget a pénzügypolitikai testületben.

A februári kamatülésen megjelenő új inflációs számok a januári átlagos forintárfolyamot és olajárat veszi majd figyelembe, márpedig a forint hozzávetőleg 2 százalékkal gyengébb, az olaj 15 százalékkal drágább volt a múlt hónapban, mint az előző, 2009-re éppen 3 százalékos átlagos inflációt jósló MNB-előrejelzés kiadásának idején - áll a GS keddi londoni elemzésében.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint mindezek alapján valószínűnek tűnik, hogy az MNB 3,8 százalékra, sőt akár 4 százalékig is emelheti a jövőre szóló inflációs prognózist, attól függően, hogy milyen mértékben veszi figyelembe a globális élelmiszerár-sokk hatását.

Mindezek alapján visszavonja az idei kamatcsökkentésekre vonatkozó eddigi prognózisait, és most azzal számol, hogy az MNB alapkamata az év végéig 8,00 százalékon marad. A GS londoni elemzői nem zárják ki azt a forgatókönyvet sem, hogy a magyar jegybanknak rövid távon még nagyobbat kell emelnie; ebben az esetben végrehajthat csökkentést, ha a kockázatvállalási hajlam javulna az év későbbi szakaszában, és a forint ezáltal erősödik.

Az elemzés szerint ha az MNB nem emel kamatot következő ülésein, az a forint jelentős gyengülésével járhat, tekintve a piac kamatemelési várakozásait.