Vizsgálják a MÁV Zrt.-t és a MÁV Cargo Zrt.-t

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal vizsgálatot kezdett csütörtökön a MÁV Zrt.-nél és a MÁV Cargo Zrt.-nél és a Magyar Vasúti Egyesülés - közölte a vasúttársaság.
Vágólapra másolva!

A Cargo Zrt.-nél a záhonyi határátmeneti forgalom lebonyolítását, és a Hungrail Magyar Vasúti Egyesülés tevékenységével kapcsolatban vizsgálódik a gazdasági szervezet - olvasható a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatóságának közleményében.

Mint írják, a MÁV Zrt. és a MÁV Cargo Zrt. a vizsgálat során együttműködik a hatósággal. "A vasúttársaságok határozott álláspontja, hogy a fenti kérdésekben a vonatkozó jogszabályok betartásával jártak el" - olvasható a kommünikében.Egyelőre nem tudni, hogy pontosan mit vizsgál a hivatal.

A Magyar Vasúti Egyesülés (MAVE) visszautasítja az ellene felhozott vádakat, amelyek alapján a Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított csütörtökön - közölte az egyesülés.

A közlemény idézi a vizsgálat megindításáról szóló GVH végzés szövegét, amely szerint: "a Magyar Vasúti Egyesülés szakmai érdekképviseletén túlmenően, és a MAVE tevékenysége mögé rejtve elsősorban a MÁV és a GYSEV piaci védelme és piaci részesedésének megtartása érdekében szervezi Magyarországon a liberalizált vasúti teherszállítási piacon tevékenykedő és MAVE-tagsággal rendelkező vállalkozások piachoz jutását, az elérhető piac felosztását. A MAVE tevékenységével segíti, hogy a vasúti fuvarozásban működő tagjai a többi piaci szereplőtől eltérően kedvezőbb feltételekkel jussanak vontató kapacitáshoz, szállítóeszközökhöz, ami jelentős előnyt jelenthet számukra a piacon."

A Magyar Vasúti Egyesülés értetlenül fogadja és teljességgel megalapozatlannak tartja a hazai vasúti szektor közös érdekvédelmének ellehetetlenítését célzó eljárás alapját képező vádakat - írja a MAVE közleménye. Hozzáfűzi: "a magyar vasutak érdekeinek képviseletét felvállaló, és minden vasútvállalati engedéllyel rendelkező gazdasági társaság felé nyitott, napi vasúti működéssel hangsúlyosan nem foglalkozó Magyar Vasúti Egyesülés ellen irányuló törekvéseket elutasítják".

A MAVE hangsúlyozza, hogy az igazság kiderítése érdekében maradéktalanul együttműködnek a Gazdasági Versenyhivatallal és az érintett tagvállalatokkal. A Magyar Vasúti Egyesülés határozottan visszautasítja a vizsgálatot kezdeményező feljelentő azon vélelmezhető szándékát, hogy ellehetetlenítse a magyar vasutak kibontakozóban lévő közös szakmai érdekképviseletét - írja a közlemény.