Vágólapra másolva!
Egy évtizedes irányítás után lemondott az online aukciókkal foglalkozó eBay vezérigazgatója, Meg Whitman. Az új vezetésnek fel kell készítenie a sikercéget a fokozódó versenyben való helytállásra.
Vágólapra másolva!

A március 31-i távozásakor John Donahoe fogja felváltani, aki jelenleg is a legfontosabb árverezésekért felel - állítja az eBay. A hír azután érkezett, hogy a várakozásokat is felülmúlva 53 százalékkal növekedett az amerikai cég profitja a tavalyi év utolsó három hónapjában.

Az igazgatóként továbbtevékenykedő Whitman asszonyt, dicsérik az eBay az e-kereskedelemben való felvirágzásáért. Már korábban is jelent meg spekuláció a távozásával kapcsolatban, így nem volt váratlan a hír, miközben tudni lehetett, hogy Donahoe-t már készítik elő a cég átvételére.

Martin Pykkonen, a Global Crown Capital elemzője szerint "semmi meglepő" nem történt. "Nagyobb kérdés, hogy hogyan fogja alapjaiban átszervezni mindent, hogy tartható legyen a bevételek növekedési üteme" - mondta.

Amikor Whitman 1999-ben a céghez került, az eBay 4 millió dolláros bevételt és 30 alkalmazottat tudhatott magáénak. Azóta több milliárd dolláros, 15 ezer főt foglalkoztató vállalattá nőtte ki magát, és megannyi internetes szolgáltatást birtokol, így például a PayPal online fizetési módszert, és az telefonprogramként ismert Skype.

Viszont a cég az alaptevékenysége nem tud növekedni és az elemzők szerint új stratégiát kellene felépíteni, hogy állni tudják az egyre növekvő versenyt.