Túl sok lehet a gabona az EU-ban

Vágólapra másolva!
Ismét felfelé módosította az Európai Unió idén várható gabonatermését a francia Strategie Grains, 291 millió tonnára. Ez egy millióval több, mint amennyire tavaly decemberi elemzésükben számítottak, és 36 millió tonnával, 14 százalékkal haladja meg a tavalyit.
Vágólapra másolva!

Az unió három legnagyobb búzatermelő országában az uniós átlagnál erőteljesebben bővül a termelés. Franciaországban 19 százalékkal 36,9 millió tonnára, Németországban 16 százalékkal 24,3 millióra, Nagy-Britanniában 25 százalékkal 16,4 millióra.

Ennek köszönhetően a 27 tagország búzaimportja 4 millió tonnára mérséklődik, ami 1,3 millióval kevesebb a tavalyinál, a kereslet-kínálat alapján kalkulálható export 12 millió tonna körül alakulhat. Az elemzők ugyanakkor rámutatnak: ha a várakozásoknak megfelelően globális méretekben erőteljesen növekszik a búza termelése, akkor az EU feleslegét nem fogja tudni teljes egészében elhelyezni a világpiacon.

Kukoricából 12 millió, 25 százalékkal több várható az idén a tavalyi 59,7 millió tonnánál, a legnagyobb növekedéssel Magyarországon számolnak az elemzők: 7,5 millió tonnát várnak, közel kétszeresét a tavalyinak, de kevesebbet a 2006. évi 8 millió tonnánál.