Töretlen az eva sikere

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, az evások akkor lépnek majd ki tömegesen az adó hatálya alól, ha egyszerűen megszüntetik azt - legalábbis erre enged következtetni, hogy annak ellenére, hogy 2006 őszén tíz százalékponttal emelkedett az adókulcs, az első teljes üzleti év után is lényegében azonos számú adózó tartozik az egyszerűsített vállalkozói adó hatálya alá - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A legfrissebb adatok szerint mindössze 26-an döntöttek úgy, hogy önként elhagyják az evakört - tájékoztatta lapunkat az APEH. Nem nőtt nagyságrendileg azok száma sem, akik beléptek a körbe: 4655-en határoztak úgy tavaly december 20-áig, hogy az idén már az eva szabályai szerint adóznak. Közülük több mint kétezer az egyéni vállalkozó, 2600 pedig a társas vállalkozás. Ez a szám még változhat, mert azon túl, hogy az adóhivatal még nem dolgozta fel az összes adatlapot, a kilépés nem jogvesztő határidejű (a bejelentkezéssel ellentétben), vagyis azt még utólag, pontosabban hat hónapig megtehetik az érintettek.

Jövőre elképzelhető, hogy némiképp változik a helyzet - már ha törvény lesz a versenyképességi kerekasztal elképzeléséből, amely az evát, ahogyan van, kivenné az áfa rendszeréből.

Ez azt jelentené, hogy az evások nettó összegű számlát adnának ki és fogadnának be, vagyis az áfához semmi közük nem lenne. Az adó kulcsa viszont ezzel a rendszerrel csak tíz százalék lenne. Már az idén alkalmazni kell ugyanakkor azt a rendelkezést, amely a fordított adózás körében jelent változást. Eszerint ha az evás cég akár számlakibocsátóként, akár -befogadóként kerül kapcsolatba fordított adózást alkalmazó vállalkozással, akkor ennek az üzletnek az erejéig áfaalannyá válik. (Mint arról többször beszámoltunk, fordítottan az ingatlannal kapcsolatos karbantartást, takarítást, felújítást végző cégek adóznak.)

Az evás kétféleképpen lehet ideiglenesen áfaalany. Egyrészt, ha az evás társaság végez például takarítási tevékenységet, akkor nettó összegű számlát kell kibocsátania. Amennyiben viszont ilyen, vagyis nettó számlát fogad be, akkor a számla összege után be kell fizetnie az áfát. Mivel az evás nem áfaalany és nem is kell számlát gyűjtenie, kérdéses, hány vállalkozás kér majd számlát ezért a szolgáltatásért. A 2006. őszi adókulcsváltozáskor év közben is lehetőség nyílt a kilépésre, ám akkor is csak az evások két százaléka döntött a távozás mellett: 104 ezerről így 102 ezerre csökkent a létszám.