Többet fektettünk alapokba tavaly

Vágólapra másolva!
A befektetési alapok vagyona 2007-ben 650 milliárd forinttal, 25,6 százalékkal nőtt, december végén 3190 milliárd forintot tett ki. Nagy arányban bővültek a garantált alapok és a részvényalapok, de az ingatlanalapok csak tartották a tavalyi szintet.
Vágólapra másolva!

A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerint tavaly valamennyi alaptípus vagyona bővült az ingatlanalapok kivételével, ez utóbbiak év végi, 579 milliárd forintos eszközértéke nagyjából megegyezett az egy évvel korábbival. A legnagyobb, 72 százalékos bővülést a garantált alapok érték el, vagyonuk 2007 végén 455 milliárd forintot tett ki. Jól teljesítettek a pénzpiaci alapok is, ezek vagyona 29 százalékos növekedéssel 1013 milliárd forintot ért el.

A részvény alapok vagyona egy év alatt 30 százalékkal 388 milliárd forintra, a vegyes alapoké 53 százalékkal 253 milliárd forintra nőtt. A kötvényalapok vagyona 19 százalékkal gyarapodott, 329 milliárd forint volt 2007 év végén.

Az év utolsó hónapjában a befektetők 8,7 milliárd forint tőkét helyeztek el a befektetési alapokban, a hozamok pedig további 9,6 milliárd forinttal növelték az összvagyont, így egy hónap alatt 0,6 százalékkal nőtt az alapok vagyona.

Decemberben 8 új alap indult, egy pedig megszűnt, így a hónap végén a Bamosz tagjai összesen 321 alapot kezeltek.

Csökkent a pénzpiaci alapok összértéke

Az összvagyonon belül a legnagyobb arányt képviselő pénzpiaci alapokból decemberben 8 milliárd forintot vontak ki a befektetők, míg a hozamok 4,6 milliárd forinttal növelték a vagyont. A pénzpiaci alapok vagyona így egy hónap alatt összességében 0,3 százalékkal csökkent, és a hónap végén 1013 milliárd forintot tett ki.

Az ingatlanalapokba 8,4 milliárd forint friss tőke érkezett az év utolsó hónapjában, az alapok teljesítménye pedig 3,8 milliárd forint volt. Így vagyonuk 2,2 százalékos havi növekedéssel 579 milliárd forintot ért el december végére.

A garantált alapok vagyona 0,4 százalékkal 455 milliárd forintra nőtt, ami az összvagyon 14,3 százaléka. A tőkebeáramlás ezekbe az alapokba 5 milliárd forintot tett ki, viszont a teljesítmények 3 milliárd forinttal csökkentették a vagyont.

A részvényalapokba decemberben 3 milliárd forint új befektetés érkezett, az alapok összteljesítménye pedig további 3 milliárd forint pluszt jelentett. A részvényalapok vagyona összességében 1,5 százalékkal bővült, a hónap végén 388 milliárd forint volt.

A vegyes alapokból egy hónap alatt 870 millió forintot vontak ki a befektetők, a piaci teljesítmények hatására viszont 1,5 milliárd forinttal emelkedett a vagyon, ami így a hónap végére 253 milliárd forintot tett ki.

A kötvényalapokból 7,6 milliárd forintot vontak ki a befektetők decemberben, a piaci teljesítmény pedig további 800 millió forint vagyonvesztést okozott. A kötvényalapok vagyona a hónap során 2,5 százalékkal csökkent, december végén 329 milliárd forint volt.

Az előző évben, 2006-ban 35 százalékkal gyarapodott az alapok vagyona.