Nem volt mindig rugalmas a Raiffeisen

Vágólapra másolva!
A GVH szerint nem volt teljesen korrekt a Raiffeisen Bank rugalmas törlesztőrészletű lakáshitelt hirdetű reklámkampánya. A büntetés 80 millió forint.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók megtévesztésére alkalmas magatartást tanúsított a Raiffeisen Bank Zrt. - állapította meg a Gazdasági Versenyhivatal - derül ki a GVH közleményéből. A pénzintézet Rugalmas Lakáshitel konstrukcióját népszerűsítő egyes hirdetéseiben nem megfelelő tájékoztatást adott, ezért 80 millió forint bírságot kell fizetnie.

A Raiffeisen 2007. április 27-től június 10-ig "Legújabb lakáshiteleinknél most Ön határozza meg a törlesztőrészletet" szlogennel folytatott reklámkampányt. Ezek a hirdetések azt közvetíthetik a fogyasztók felé, hogy a teljes futamidőre maga választhatja meg - rugalmasan - az őt havi szinten terhelő törlesztőrészlet mértékét.

A GVH vizsgálata azonban feltárta, hogy a törlesztőrészlet meghatározására csak a bank által meghatározott minimum és maximum összeg közötti mértékben, az első két évre vonatkozóan, devizaalapú hitel választása esetén van lehetőség.

Egyes tájékoztatások kitértek továbbá az 5 millió forint nagyságú hitel esetében az elérhető legkisebb törlesztőrészlet nagyságára és a kapcsolódó THM mértékére. A Raiffeisen a termékhez kapcsolódó tájékoztatásaiban kiemelte, hogy a THM legalacsonyabb értéke 6,17 százalék, mely a hirdetettől eltérően a kampányidőszak alatt nem volt ténylegesen elérhető. Az állítás közzétételével a Raiffeisen Bank Zrt. a termék valós megítélését korlátozta - fogalmaz a közlemény.

A GVH álláspontja szerint a vizsgált tájékoztatások fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására való alkalmasságát elősegíti az a körülmény is, hogy a hitelszerződésekkel jellemzően hosszú időtartamra kötik le magukat az ügyfelek.

A jelen esetben a 35 éves, azaz 420 hónapos futamidőhöz képest nem nyújtanak objektív képet a 2 évre bemutatott, a legalacsonyabb értéket biztosító feltételek mentén számított értékek. Az akciós időszakra vonatkozó, kedvező mértékű THM - a hozzá kapcsolódó információk feltüntetése nélkül - közrejátszhat abban, hogy többen érdeklődjenek az akciós hitelkonstrukció iránt, és esetleg felkeressék a bankfiókot, ahol a bank ügyintézőjének már több lehetősége nyílik az ügyfelet a szerződés megkötésére rábeszélni.

A 80 milliós bírság összegének meghatározásakor a versenyhatóság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a fogyasztó végső döntésének meghozatala előtt, a szerződés megkötését megelőzően megismerheti az akcióban való részvétel összes feltételét.