Tovább száguld a kínai textilexport

Vágólapra másolva!
Ötödével növelte textilkivitelét Kína tavaly az első tíz hónapban az egy évvel korábbihoz képest, az export értéke 141,6 milliárd dollár volt. Az iparági szövetség szerint idén már "csak" 15 százalékos értékbeli növekedés várható.
Vágólapra másolva!

Kína a világ vezető textilexportőre. Az EU-ba 23,3 milliárd dollár értékben szállított textilipari cikkeket Kína, ez az egy évvel korábbitól 0,4 százalékkal elmaradt. Az Egyesült Államokba 21,1 milliárd dollár értékben exportált, a növekedés 23,3 százalékot ért el. Elsősorban a ruházati cikkek külföldi eladása lendült fel, csaknem 23 százalékkal, és értékben meghaladta a 95,6 milliárd dollárt, közölte hétfőn vámadatokat idézve a Kínai Kommunista Párt központi lapja, a Zsenmin Zsipao. Kínai iparági szövetségi adatok szerint az ország textilipara 2007-ben csaknem 22 százalékkal növelte kibocsátását, a nyereség 32 százalékkal nőtt, a kivitel értéke legalább 20 százalékkal meghaladta a tavalyelőttit, és 177 milliárd dollár felett alakult.

Az ágazat termelése lassan a magasabb értékű termékek felé mozdul, elsősorban az export szintjén, részint a jüan árfolyamának emelkedése miatt, részint mert csökkennek az ágazatnak adott kedvezmények. A kivitel növekedését ugyanakkor hátráltatja a nyersanyagok világpiaci árának általános emelkedése.