Németország jelest kapott Brüsszeltől

Vágólapra másolva!
Dicsérte a német államháztartási konszolidációt szerdán kiadott értékelésében az Európai Bizottság, miközben bírálta Nagy-Britanniát ugyanennek az elhúzódásáért. Németország csökkenti a hiányt a váratlan többletbevételekkel, Magyarországgal ellentétben.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió végrehajtó testülete a magyarral együtt értékelte a brit és a svéd konvergenciaprogramot, illetve négy euróövezeti ország - Németország, Finnország, Hollandia és Luxemburg - gazdasági stabilitási programját. Elmarasztaló hangvételű értékelést egyedül Nagy-Britannia kapott.

"Az Egyesült Királyságban a költségvetés helyzete a jelenlegi költségvetési évben várhatóan jelentősen romlik, és a következő évet érintő előrejelzések a nem kifejezetten kedvező gazdasági helyzet tükrében optimistának tűnnek" - áll az értékelésben, amely szerint Londonnak "célul kell kitűznie, hogy a programidőszakban lényegesen javítja költségvetési egyenlegét, és jelentős mértékben erősíti a költségvetési konszolidáció ütemét".

Várható Brüsszel szerint az is, hogy az ország az államháztartási hiány tekintetében a közeljövőben túllépi a GDP 3 százalékában rögzített referenciaértéket.

Németország esetében Brüsszel az egyensúlyos államháztartási mérleget méltatta. Joaquín Almunia pénzügyi biztos pozitívumként emelte ki Berlin irányában azt, amiért Magyarországot elmarasztalta: a többé-kevésbé váratlan többletbevételek hiánycsökkentési célú felhasználását és a kiadások kézben tartását.

A német államháztartási célok teljesítésére Brüsszel csekély kockázatot lát, az államháztartás középtávú fenntarthatóságát azonban közepesen kockázatosnak minősítette.

Luxemburg csekély hiánnyal, Hollandia az egyensúly közelében, Finnország 4,5 százalékos többlettel zárta a tavalyi évet. Az előző kettőt hosszabb távon a konszolidációs lépések, illetve a szerkezeti reformok megerősítésére sürgette Brüsszel, Helsinkinek nem tett ajánlásokat.

Svédországban 3 százalékos többlettel zárt az államháztartás tavaly, ez túlteljesíti az ország egyszázalékos középtávú célkitűzését. Egyelőre Stockholmnak sem kell uniós ajánlásokkal számolnia.

A brüsszeli bizottság jövő szerdán vizsgálja meg az EU-tagországok következő csoportjának programjait. Évente egyszer minden tagállam értékelésére sor kerül. Február 12-én az Európai Unió pénzügyminisztereinek tanácsa várhatóan megvitatja az összes programot.