Négyen vannak versenyben az OTP Garanciáért

Vágólapra másolva!
Négy nemzetközi biztosítási csoport van versenyben az OTP Garancia megvételéért - értesült a Dow Jones. A hírügynökség úgy tudja az amerikai American International Group (AIG) a svájci Zurich Financial Services AG, a holland Aegon NV, valamint a francia Groupama SA esélyes.
Vágólapra másolva!

A négy említett társaság nem kívánta kommentálni a Dow Jones értesüléseit, amely úgy tudja, hogy az első negyedév végére az OTP pontot akar tenni az ügy végére.

A hírügynökség szerint az ING közel 500 millió euróra, azaz közel 130 milliárd forintra értékeli a Garanciát. Az Aegon szóvivője nem kommentálta az értesülést, azonban megerősítette, hogy amely szerint a cél az élet- és nyugdíj üzletágban elért növekedés erősítése mind organikus módon, mind pedig felvásárlások révén. Az Aegon főleg a vagyonbiztosítási üzletágban erős, míg a Garancia inkább az élet üzletágban, így a holland társaság számára előnyösebb megvásárolni a társaságot, mint a saját üzletágat kiépíteni.

Az Aegon 1,5 - 2 milliárd eurót tud akvizíciókra fordítani. A holland társaság már jelen van élet-, nyugdíj-, és egyéb általános biztosítási területen hazánkban, de emellett aktív tevékenységet folytat Közép- és Kelet-Európában is, Csehországban, Lengyelországban, s Szlovákiában is. A párizsi Groupamának több mint 5 milliárd eurója van felvásárlásokra,a cég leányvállalatával már jelen van hazánkban.

Az AIG tavaly lépett a hazai piacra egy akvizíció révén, így számukra azért lehet fontos a Garancia megszerzése, mivel nem rendelkeznek sem piaccal, sem pedig üzletkötői hálózattal. Ezen az akvizíción kívül még azzal változtathatnak, ha ők építenek fel egy új állományt, vagy "szövetségre lépnek" egy nagyobb brókercéggel.

A magyar piac sajátossága , hogy jellemző az alulbiztosítottság a fejlett termékek mellett, ezért segíthetne az akvizíció abban, hogy bővítsék az értékesítési hálózatot és piacot szerezzenek.