Még messze a 280 forintos euró

Vágólapra másolva!
Az elkövetkező napokban még maradhat a bizonytalanság a forint piacán, komolyabb gyengülésre azonban nem látnak okot az [origo] által megkérdezett elemzők. Arra viszont számítani kell, hogy a 260 forintos szint felett maradhat egy darabig az árfolyam.
Vágólapra másolva!

Nem számít további drámai forint gyengülésre a Raiffeisen, a CIB, és a Concorde elemzője sem az elkövetkező napokban. Az [origo] megkeresésére azt azonban mindannyian hangsúlyozták, hogy nagyon nagy a bizonytalanság a devizapiacokon, és addig nem is várható megnyugvás, amíg a részvénypiacok nem stabilizálódnak.

A Concorde szerint legfeljebb átmeneti jelleggel lehet jelentősebb leértékelődésre számítani. Bár átmenetileg elképzelhető az árfolyam komolyabb kiingása, az nem valószínű, hogy eléri 2006 nyári értéket (akkor 270-280 forint közé emelkedett az euró ára), vagy ha ez mégis bekövetkezne, az valószínűleg csak átmeneti lesz, és komoly forint vételi lehetőséget jelenthet.

A forint dollárral szembeni leértékelődése jóval valószínűbb forgatókönyv. Itt azonban elsősorban a dollár euróval szemben elszenvedett korábbi komoly értékvesztésének korrekciója a fő motiváció.

A forint gyengülése öt munkanap alatt nagyjából 2 százalékpont volt, ami szinte hajszálra megegyezik a cseh korona, illetve a lengyel zloty euróval szembeni leértékelődésével. A leértékelődés Samu János, a Concorde makrogazdasági elemzője szerint elsősorban a nemzetközi pénzügyi piaci fejleményeket tükrözi, és sokkal inkább egy globális folyamat része, semmint országspecifikus. Országspecifikus eseménynek például a román lej euróval szembeni mintegy 20 százalékos leértékelődése tekinthető a tavaly nyár óta, amely elsősorban a magas egyensúlytalanságoknak köszönhető - teszi hozzá Samu.

Ideges piacok

Az könnyen elképzelhető, hogy idegesek maradnak a piacok egy darabig, de a forint további jelentős gyengülése meglepő lenne Török Zoltán, a Raiffeisen elemezője szerint is. A Raiffeisen szerint az euró reális árfolyama 255 forintnál van, így komolyabb erősödést sem várnak a jelenlegi szintről. A dollár esetében Török szerint is az euró és a dollár egymáshoz viszonyított mozgása határozza majd meg az amerikai deviza forinthoz viszonyított árfolyamát is, ez esetben az 1,45-ös váltási árfolyamot tartja reálisnak az elemző.

Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője szerint sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a forint jelenlegi gyengülése egyértelműen külső okokra vezethető vissza. A vezető elemző szerint az elkövetkező napokra nagyon nehéz mit mondani, hiszen a nagy bizonytalanság miatt sok minden megtörténhet. Ugyanakkor a drámai gyengülésre ő sem lát sok esélyt, mivel a régió piacai a világpiacok megnyugvása után vonzóak is lehetnek befektetési szempontból.

Hogyan viselkednek a befektetők?

A magyar fundamentumok szerencsére rengeteget javultak az elmúlt másfél-két évben: a költségvetés rendbetétele csökkentette a hazai befektetések kockázatosságát, és a folyó fizetési mérleg hiányának mérséklésén keresztül a forint stabilitását is növelte - emeli ki Samu János is. A magyar helyzet Achilles-ina a Concorde elemzője szerint a magas lakossági devizahitel-felvételi dinamika, amely adott esetben érintheti a hazai bankrendszert, és így drágíthatja a fizetésimérleg hiányának finanszírozását. Ez pedig akár forintgyengüléshez vagy hozamemelkedéshez is vezethet.

Ez jelenleg csupán elméleti valószínűség, a korábbi évek konzervatív banki hitelezési politikája miatt nem jelent azonnali veszélyt a forint árfolyamára. E kockázatot komolyan mérsékelheti a felelős monetáris és fiskális politika folytatása, amire igen jó esélyt adnak a közelmúlt tapasztalatai: a Monetáris Tanács konzervatív hozzáállása, illetve a reális költségvetési tervezés a Pénzügyminisztérium részéről.

A hazai feltételek tehát összességében inkább kedvezőnek tekinthetők árfolyam-szempontból a Concorde munkatársa szerint. A nagy kérdés "csupán" annak eldöntése, hogyan viselkednek a befektetők a feltörekvő piacokkal szemben. Ebből a szempontból is kedvezőbb a kép, mint ami a legutóbbi válságok esetében volt: a legnagyobb gazdaságok esetében az elmúlt éveket fizetésimérleg-többlet és felelős fiskális politika jellemezte. A fizetőképességükkel kapcsolatban tehát túlzott aggodalomra nem lehet ok.

Trippon Mariann pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy a régió országainak növekedése -Magyarország kicsit kilóg a sorból - nagyobb az eurózóna, és az amerikai bruttó hazai termék (GDP) növekedésnél is. Így a második félévben, amennyiben megnyugodnak a piacok, könnyen megtalálhatják a régiót a befektetők. A devizapaiac megnyugvása azonban a tőkepiacok stabilizálódása nélkül nem lehetséges, amit jól mutat a CIB elemzője szerint, hogy ez elmúlt napokban is a részvénypiacok borulása után kezdett jelentős gyengülésbe a régiós devizapiac.