Mazars: Nem tűr halasztást a magyar adóreform

Vágólapra másolva!
A magyar adórendszer átalakítása nem tűr halasztást a Mazars Metrum adószakértői szerint. A jövő évre várható változásokra azonban rányomhatja a bélyegét, hogy 2009 a választások előtti év.
Vágólapra másolva!

Magyarország a bért terhelő elvonások rangsorában évek óta a harmadik helyet foglalja el, mely azt jelenti, hogy Belgium és Németország után Magyarországon a legmagasabbak az ilyen jellegű elvonások. Ez nyilvánvalóan nem növeli versenyképességet, különösen nem a régióban - mondta el Szmicsek Sándor, a Mazars Metrum vezető adószakértője szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

A magyar pénzügyi kormányzatok egy évtizede törekszenek arra, hogy az adóalapok szélesítésével biztosítsanak forrást az adóterhelés csökkentéséhez, ami eddig elsősorban az adókedvezmények leépítését jelentette. Ezek a törekvések sem közép, sem hosszú távon nem hoztak jelentősebb javulást: az adóterhelés nem csökkent, ugyanakkor jelentős adókedvezmények szűntek meg vagy korlátozottá váltak az igénybevételi lehetőségek.

Az élőmunka újratermelésének költségeit továbbra sem ismeri el az adórendszer, és a szándékoktól eltérően a bérből és fizetésből élők jövedelmének - tágabban a látható jövedelmek - költségeinek, illetve adóterhelésének további növelése valósult meg, ami rontotta az ország versenyképességét. A Mazars Metrum szakértőinek megítélése szerint hiba volt az áfa kulcs csökkentése, melynek következtében fellépő hatások ellensúlyozására került bevezetésre a különadó. A különadó hátránya pedig, hogy a látható jövedelmeket adóztatja szemben a forgalmi adóval, amely a feketejövedelmet is bevonja az adóztatási körbe - mondta Szmicsek Sándor.

A 2009-re tervezett adóreform főbb irányainak ezeken a tendenciákon kellene változtatni. Ez azonban az adószakértő szerint csak akkor következhet be, ha a bérjövedelmek adó- és járulékterhelése csökken, a vagyon adóztatása egyre erőteljesebb lesz. A bérjövedelem újratermelési költségeit el kellene ismerni, nincs ugyanis a bérjövedelmekkel szemben alternatívan használható más jövedelemadózási lehetőség.