Mégis mehet fűtőanyag a gázai övezetbe

Vágólapra másolva!
Izrael mégis engedélyezi, hogy fűtőanyagot szállítsanak a Gázai övezetbe egy erőmű számára keddtől - jelentette be egy kormányszóvivő hétfő este.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió finanszírozta gázai erőmű vasárnap leállította két turbináját, s emiatt az övezetben áramszünet alakult ki.

Az izraeli rádió szerint az új döntést Ehud Barak védelmi miniszter a helyzet felülvizsgálata után hozta. Ugyancsak engedélyezte gyógyászati eszközök beszállítását.

Délelőtt még arról volt szó, hogy Izrael csak a szükséges legkisebb mennyiségben szállít fűtőanyagot a Gázai övezetbe mindaddig, amíg a térséget a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzi, legalábbis ezz közölte Ehud Olmert izraeli miniszterelnök.

Izrael az övezetből kiinduló rakétatámadások leállítását akarja kikényszeríteni a négy napja érvényben lévő fűtőanyag- ás határblokáddal. "Nem fogjuk megengedni, hogy naponta izraeliek tízezrei legyenek kitéve rakétatámadásoknak, miközben a Gázai övezetben az élet a megszokott mederben folyik" - mondta Olmert a jeruzsálemi látogatáson tartózkodó Maxime Verhagen holland külügyminisztert fogadva.

"A Gázai övezet lakosságának meg kell értenie, hogy amíg a Hamász van hatalmon, csak a szükséges legkisebb mennyiségben fogunk fűtőanyagot szállítani. Izrael nem fogja hagyni, hogy humanitárius válság alakuljon ki a palesztin térségben, de el fogjuk érni, hogy a lakosság ne élhessen kényelmesen" - tette hozzá a kormányfő.

A Gázai övezet kórházaiban két-három napra elegendő fűtőanyag áll rendelkezésre, a gyógyszerkészletek is erősen megcsappantak, néhány orvosság teljesen kifogyott - mondta Michele Mercier, a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának szóvivője Jeruzsálemben. "Ez komoly gondot okozhat, ha gyógyszereket szállító teherautónk, amelynek kedden kellene megérkeznie a Gázai övezetbe, nem lépheti át a határt" - vélekedett.

Közölte azt is, hogy mindössze egy-két napig tarthat ki a víztisztító berendezések generátorainak működtetéséhez szükséges fűtőanyag.