Jelentős forgalom mellett gyengült a forint

Vágólapra másolva!
A bankközi devizapiac minden hírre gyorsan és hevesen reagált szerdán, jelentős üzletkötések jöttek létre, és összességében mérsékelten gyengült a forint.
Vágólapra másolva!

Reggel úgy tűnt, hogy stabilizálódott a forint helyzete: az eurót 257,05/25 forinton jegyezték, kissé gyengébben a kedd késő délutáni 257,40/50 forintnál. A nap során az euró árfolyama állt 257,00 forinton és 259,70/80 forinton is; délután fél ötkor az európai deviza árfolyama 258,40/50 forint volt - éppen egy forinttal ért többet, mint egy nappal korábban.

A kereskedők a szerdai kereskedés jellemző vonásának azt tartották, hogy az árfolyamok még a megszokottnál is élénkebben reagáltak minden hírre, híresztelésre, eseményre, előrejelzésre. A piac szereplői megpróbálnak "jól kijönni" a most zajló folyamatokból, és a gyorsan változó árfolyamok mellett van is lehetőség (viszonylag) olcsón venni, (viszonylag) drágán eladni.

Mindez nem kizárólag a budapesti piac sajátossága, a régióban mindenütt hasonló a helyzet, de még a konszolidáltnak tételezett devizák keresztárfolyama is érzékenyen követi a nemzetközi történéseket, komoly kilengések figyelhetők meg minden deviza értékében.

Hosszabb távú pozíciók ugyan aligha épülnek a jelen viszonyok között, ugyanakkor a forgalomra élénkítően hat a felfokozott érdeklődés: becslések szerint a budapesti bankközi devizapiac szerdai forgalma 800 millió euró körül alakult.

A forint szerdán 8,47 százalékra került a beavatkozási sáv közepétől - annak erős oldalán, 33 bázisponttal gyengült.

A dollár árfolyama is hullámzott szerdán; délután 177,30/40 forintot ért egy dollár, a reggeli 176,15/30, illetve a keddi 176,70/80 forint után.

Az állampapírok másodpiaca szerdán szinte tükörképe lett a keddi kereskedésnek: az optimista nyitás eredménye 4-5 bázispontos csökkenés volt, később erről a szintről 8-10 bázisponttal emelkedtek a hozamok, majd délután újabb irányváltásra került sor, és a hozamszint újabb csökkenéséről számoltak be a kereskedők.

Értékelésük szerint a piac elsősorban az amerikai tőzsde határidős termékeit (futureseit) próbálja követni, ezek a termékek váltak meghatározóvá, és ezeknek az ügyleteknek lesz egyre inkább szakértője minden piaci szereplő.