Újabb 50 bázispontot vágott a Fed

Vágólapra másolva!
Újabb 50 bázisponttal 3 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot az amerikai jegybank, a Fed. A döntés megfelelt a piaci várakozásoknak. Az amerikai indexek emelkedtek a döntés után.
Vágólapra másolva!

A szerdai 50 bázispontú kamatmérséklésről azután született döntés, hogy napközben nyilvánosságra hozott, nem végleges adat szerint a tavalyi utolsó negyedévben 0,6 százalékkal nőtt az amerikai GDP, szemben a szakértők által várt 1,2 százalékkal. Ez felerősítette egy lehetséges recesszió kialakulásával kapcsolatos borúlátást.

Az amerikai jegybank múlt hét kedden, egy rendkívüli ülésen döntött utoljára a kamat mérsékléséről. Akkor 75 bázisponttal 3 százalékra szállították le a kamat mértékét.

A Fed egy hete a romló gazdasági növekedési kilátásokkal, és azzal indokolta a döntését, hogy megnőttek a kockázatok a növekedés lassulására. Emellett a döntést követő közleményben azt is leszögezték, hogy tovább figyelik a folyamatokat, és ha szükséges ismét lépnek, ami újabb kamatcsökkentésre utalhat.

A mostani döntést követően is azt közölték, hogy a lefelé mutató gazdasági növekedési kockázatok továbbra is megmaradtak, ezért szükség esetén készek megtenni a szükséges lépéseket. Ezzel a piac számára azt üzenték, hogy további kamatcsökkentés is lehetséges.

A közlemény azt is leszögezi: a pénz- és tőkepiacokon még mindig nagy a feszültség, és a hitellehetőségek is tovább szűkültek. A legfrissebb adatok alapján pedig a lakáspiaci visszaesés fokozódását és a munkaerőpiac gyengülését jelezték - hívta fel a figyelmet a Fed.

A tíz kamatdöntő közül kilencen szavaztak csökkentésre, míg Richard Fisher, a Fed dallasi központjának a vezetője a kamat szinten tartását javasolta.

Elemzők a nyári hónapokra 2,25-2,50 százalékos irányadó Fed-kamatlábat várnak, amelyet nem cáfolt a közlemény.

Az amerikai indexek enyhe mínuszban álltak a bejelentés előtt, a hírre azonban a Dow Jones index mintegy 0,7 százalékos plusszig 12 570 pontig emelkedett.