Idén kell megtervezni a Nabucco-t

Vágólapra másolva!
A Nabucco nevű gázcsővezeték-projekt generáltervezésével a Penspen brit céget bízták meg, és e társaságnak 2008-ig be kell fejeznie a projektet érintő legfontosabb tervezési feladatokat. Ezzel a döntéssel a projekt a megvalósítás szakaszába lépett.
Vágólapra másolva!

A Penspen 9 millió eurós értékű megbízást kap a tervezési munkálatok koordinálására - jelentette be a Nabucco Gas Pipeline GmbH.

Az egyes országokat érintő tervekért az adott országban létrehozandó cégek, a Nabucco Gas Pipeline GmbH 100 százalékos leányvállalatai fognak felelősséget vállalni. Négy leányvállalatot már regisztráltak is a cégjegyzékekben, Törökországban pedig a leányvállalatot most alapítják meg- közölte a Nabucco társaság vezetője, Reinhard Mitschek.

Az osztrák OMV, a magyar MOL, a román Transgaz, a Bulgargaz és a török Botas vesz részt jelenleg a projektben. A német RWE konszern lesz várhatóan a hatodik résztvevő. Az 5 milliárd euró értékűre beszült Nabucco projekt révén a közép-ázsiai térségből kerülne földgáz Európába, és csökkenne ezzel Európa orosz földgáztól való függősége.

A tervet a lassúsága miatt korábban gyakran érte bírálat. Az építési munkák megkezdésének határidejeként végül 2009-et tűzték ki, 2012-ig pedig a csővezetéket üzembe kellene helyezni.