Hűtik a kínai gazdaságot

Vágólapra másolva!
További, a monetáris politikát szigorító lépéseket ígért pénteken a kínai jegybank a gazdaság és az infláció lehűtésére. A jüannak nagyobb szerepet szánnának az áremelkedés megfékezésére, növelnék annak rugalmasságát.
Vágólapra másolva!

A bank nem részletezte a tervezett intézkedéseket, bár a jelentésekből kitűnik, hogy elsősorban hitelpolitikai "akciók" várhatók. A gazdaság túlfűtöttségét, a mintegy 11 százalékos növekedést mérséklő lépések bejelentését a kormányzat tagjainak hasonló szándékú nyilatkozatai vezették be még tavaly decemberben. Banki lépésekre is sor került: az egyéves kölcsönkamatot és a bankok által tartalékként képzendő pénz nagyságát is emelték.

A kínai infláció is elszaladt a múlt évben, a nagyvárosokban az év vége felé kétszámjegyűre növekedett (novemberben éves szinten 6,7 százalékosra), és az éves tavalyi fogyasztói árnövekedés 5 százalék közelében lesz.

A jegybank illetékesei utaltak rá, hogy a jüan fokozatos konvertálását vették tervbe és 2008-ban növelni szeretnék a kínai pénzt árfolyamának "rugalmasságát", nagyobb szerepet szánnának a jüannak az infláció lehűtésében és a külkereskedelem nagy többletének mérséklésében. Az eddigi lépések eredményének egyik jele, hogy a jüan épp a héten emelkedett legerősebb árfolyami szintjére az amerikai dollárhoz képest.