Vágólapra másolva!
A készpénzen terjedő influenzavírus kockázatát hatásosan csökkentheti a bankkártyák használata - írja a francia AFP hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A készpénzhasználat ugyanis egyenesen fokozhatja a téli járványok terjedését, hiszen a vírus, ha bankjegyre kerül, akár több mint két hétig is életben maradhat.

Egy svájci bank genfi orvoscsoportot kért fel a kutatás elvégzésére, miután felmerült, hogy a forgalomban lévő bankjegyek és érmék milliói hozzájárulhatnak az influenzajárványok elhúzódásához.

A kutatók az influenza vírusának kis mennyiségű mintáit helyezték el bankjegyeken, melyeket azután szobahőmérsékleten tároltak. Jóllehet, ebben az esetben a vírus csak néhány óráig élt, a magasabb koncentrációjú, nagyobb vírusminták több napig is ellenállónak bizonyultak a bankjegyeken, legrosszabb esetben pedig a vírus akár két és fél hétig is fertőző maradhat.

A svájci orvoscsoport további kutatásra készül annak érdekében, hogy kiderüljön, a bankjegyeknek milyen szerepük lehet az influenza terjedésében - közölte az AFP. Magyarországon jelenleg 255 millió bankjegy és 910 millió pénzérme van aktív használatban.