Gyurcsány: átalakítható az agrártámogatás

Vágólapra másolva!
Az élelmiszerárak megugrása lehetőséget ad az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálatára és átalakítására, mert magas élelmiszerpiaci árak esetén a gazdák kevésbé vannak ráutalva a támogatásra.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén elmondta, hogy az agrártámogatási rendszerből esetleg felszabaduló összegek az oktatásra, a kutatásra és fejlesztésre, a versenyképesség javítására fordíthatók.

Gyurcsány Ferenc - európaiként egyedül - részt vett egy olyan fórumon, amelyen a világgazdaság idei kilátásait elemezték szakemberek a világ különböző részeiből. Daróczi Dávid kormányszóvivő elmondta: a beszélgetésen túlnyomórészt az utóbbi néhány nap pénzpiaci "miniválságáról" volt szó.

A kormányfő szerint ez a válság közvetlenül nem hat az EU-ra és Magyarországra, de mivel hatással van olyan piacok felvevőképességére, amelyek fontosak Európának, a krízis közvetve az unióra és Magyarországra is hat.

Elképzelhető, hogy kevesebbet tudnak majd exportálni a szóban forgó piacokra, lassítja a növekedési kilátásukat, miközben Magyarország már egy olyan folyamat második félidejében jár, amely helyreállítja a gyors növekedés lehetőségét - idézte a szóvivő a kormányfőt.

A beszélgetés résztvevői - a magyar kormányfőn kívül többek között Kamal Nath indiai ipari és kereskedelmi miniszter, Stephen Roach, a Morgan Stanley befektetési ház ázsiai részlegének elnöke, Nouriel Roubini, a New York-i Egyetem közgazdasági professzora vagy Ngozi Okonyo-Iweala, a Világbank ügyvezető igazgatója - egyetértettek abban, hogy a válság mellett a megnövekedett energia- és élelmiszerárak is hatással lesznek az idei világgazdasági kilátásokra.

Azt már nem ítélték meg egyöntetűen, hogy hogyan alakulnak ezek az árak a továbbiakban. Volt olyan résztvevő, aki szerint az energiaárak már nem nőnek tovább, sőt, csökkenhetnek.

Gyurcsány Ferenc szerda délután találkozik Klaus Schwabbal, a davosi Világgazdasági Fórum alapítójával és elnökével, illetve Ilham Aliyev azeri elnökkel. Utóbbi találkozót Aliyev kezdeményezésére szervezték, és azért lehet fontos, mert Magyarország energiapolitikájának egyik alaptétele, hogy növelni kell az energiabeszerzési csatornák számát. Azerbajdzsán egy potenciális beszerzési forrás - mondta Daróczi Dávid.