Nem volt ingyenes az ingyenes üdülés

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) két üdülési jogot értékesítő vállalkozást meszelt el a fogyasztók megtévesztése miatt: a Kereknap 2003 Kft.-t 5 millió forintra, míg a Holiday Club Hungary Kft-t 2 millió forintra bírságolta. Mindkét cég visszaeső vétkes.
Vágólapra másolva!

A versenybírák vizsgálatából az derült ki, hogy, hogy a két társaság által felkínált - ingyenesnek mondott - szállásutalványokkal csak akkor lehetett üdülni, ha a vendég a szállás lefoglalásakor regisztrációs díjat fizetett. Ez azonban csak akkor derült ki a meghívottak számára, amikor az előadáson megjelentek, vagy pedig az előadás végén, amikor a szállásutalványt átvették.

A hivatal megállapította, a fogyasztó a költség ismeretében dönthetett arról, hogy igénybe kívánja e venni az "ingyenes" szállást, a közölt költségtérítést befizetve. A közlemény szerint a két vállalkozás azonban ezzel együtt is megtévesztette a fogyasztót akkor, amikor a prezentációs előadáson való részvételre egy olyan "ajándék" szállásutalvány ígéretével vette rá, amelyik a fizetendő regisztrációs díj miatt nem tekinthető ingyenesnek.

A GVH más versenyjogot sértő elemeket is feltárt a két vállalkozás tájékoztatási gyakorlatának vizsgálata során. A Holiday Club Hungary Kft. például nem tudta bizonyítani azt a - fogyasztók befolyásolására alkalmas - kijelentését, miszerint "a kezdetek óta piacvezető szerepet tölt be az üdülési jogok hazai piacán, illetve Európában dobogós helyet ért el".

A GVH a kivetett bírságokon felül előírta, hogy a vállalkozások a jövőben nem alkalmazhatják a próbacsomaggal és az utalvánnyal kapcsolatos megtévesztő gyakorlatukat. A bírság összegének megállapításakor súlyosbító körülmény volt, hogy a két társaságot korábban többször elmarasztalta már a versenyhatóság.