Fitch megerősíti az OTP orosz bankját

Vágólapra másolva!
Megerősítette kedden az OTP többségi tulajdonában lévő orosz Investsberbank kockázati besorolásait a Fitch Ratings, amely szerint az osztályzatokat a magyar anyabanktól várható magas szintű segítség támasztja alá.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a megerősítés az Investsberbank hosszú távú kötelezettségeinek közepes befektetői "BBB mínusz" és a rövid futamú devizakötelezettségek "F3" szintű kockázati besorolására, a bank "D/E" egyéni osztályzatára, 2-es szintű támogatási besorolására és az oroszországi bejegyzésű kereskedelmi kibocsátókra külön érvényes, a belső piacon alkalmazott listán "AA+(rus)" osztályzatra vonatkozik, stabil kilátással.

A Fitch megjegyzi, hogy az Investsberbank egyéni besorolása a bank nemzetközi összehasonlításban kis méretét, valamint a lakossági piaci nem fedezett kihelyezések gyors bővülőséből és a romló eszközminőségből eredő kockázatokat tükrözi.

A többi besorolás azonban jelzi azt a potenciálisan magas szintű támogatást, amely szükség esetén az OTP Banktól lenne várható, áll az elemzésben.

A Fitch Ratings szerint az Investsberbank hosszú távú osztályzatainak bármely jövőbeni módosítása jó eséllyel az OTP pénzügyi helyzetétől függ majd.

Az OTP-nek jelenleg 96,4 százalékos részesedése van az orosz bankcsoportban. Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service a magyar bankrendszerről minap Londonban kiadott éves értékelésében azt írta: az OTP kelet- és délkelet-európai akvizíciói olyan országokban történtek, amelyekben a bankrendszer a fejlődés "korábbi szakaszában" jár. Ez a terjeszkedés növelte az OTP általános kockázati profilját, és a Moody's "kedvezőtlen fejleménynek tekintene" bármely jelentősebb további terjeszkedést vagy megjelenést olyan piacokon, amelyek kevésbé fejlettek azoknál, amelyeken az OTP Bank jelenleg tevékenykedik, fogalmazott a hitelminősítő elemzése.