Forintgyengülés mellett erősödhet a BUX 2008-ban

Vágólapra másolva!
A forint folyamatos gyengülésének lehetősége kedvezőtlen lehet a devizahitellel rendelkezők számára 2008-ban. Ugyanakkor a magyar tőzsde akár jobban is teljesíthet, mint régiós társai, ezért a lapunk által megkérdezett elemzők szerint újra érdemes lehet magyar papírokba fektetni.  
Vágólapra másolva!

Kifizetődő lehet az első negyedév tőzsdei eséseiben magyar részvényeket vásárolni - vélik az [origo] által megkérdezett elemzők. A szakértők szerint idén az elmúlt két évvel szemben már jó hozamokat lehet elérni a nagyobb papírokkal is.

Herczenik Ákos, a Raiffeisen Bank elemzője szerint az év elején érdemes kivárni a vásárlásokkal, miután meglátása szerint az első negyedévben jönnek a legrosszabb vállalati és makroadatok Amerikából - ezek nyomán még eshetnek a részvénypiacok, így a magyar is. Az elemző szerint a jelenlegi szinteknél akár 10 százalékkal alacsonyabb árfolyamok is elképzelhetőek, ahol azonban már megéri vásárolni.

Hasonlóan vélekedik Sarkadi Szabó Kornél, a Raiffeisen Bank elemzője, aki úgy véli, hogy az első negyedév eséseit vásárlásokra kell kihasználni, hiszen az elmúlt év göröngyös teljesítménye után 2008-ban akár felülteljesítő is lehet a régióban a magyar tőzsde részvényindexe. Sarkadi szerint ez azért lehetséges, mert a magyar cégek tavaly túljutottak a mélyponton, amit egyrészt a megszorítások, másrészt a kedvezőtlen külső hatások, például a dollár gyengülése okozott számukra.

A két elemző abban is egyetértett, hogy az amerikai recesszió esélye kicsi, ugyanakkor a nemzetközi hangulat nagyban kihat majd a magyar tőzsdére is. Ez pedig természetesen tartogat kockázatokat. Sarkadi szerint az amerikai lassulás következményeitől azért sem kell annyira tartani, mert az amerikai cégek profitjának jelentős részét az ázsiai piacokon érik el, amelyek fejlődése az idén is magas lesz, ráadásul ez magával húzhatja az amerikai gazdaságot is. Ad abszurdum az is előfordulhat, hogy az amerikai nagyvállalati profitok az amerikai gazdaság csökkenése ellenére növekedni fognak - teszi hozzá a Cashline elemzője.

Az OTP árfolyama a BÉT-en

(az elmúlt egy évben)

Herczenik Ákos a nagyobb papírok közül a Richtert és az OTP-t favorizálja, a kisebbeknél pedig a Rába esetében lát olyan növekedési sztorit, amely alapján vásárlást javasol. Sarkadi is inkább a nagyobb papírokat ajánlja vásárlásra, az OTP-t 8000 és 8500 forint között, a Richtert 40 000 forint környékén, míg az MTelekomot 900 forintnál ajánlja felhalmozásra.

A Raiffeisen elemzője azoknak, akik külföldön szeretnének pénzt befektetni, elsősorban azokat a piacokat ajánlja, ahol a gazdasági növekedés átlag felett bővül, és ennek motorja a belső piac, ezek az országok ugyanis kevésbé kitettek az amerikai hatásoknak. Herczenik szerint ilyen lehetőségeket ad az idén Oroszország, Brazilia vagy Dél-Korea.

Külföldön is óvatos optimizmus van

A hosszú távú emelkedő részvénypiaci trend, amely 2003-ban kezdődött és melynek felhajtóereje a globalizáció és a technológiai innováció, nem sérül 2008-ban - vélik a Goldman Sachs elemzői. Ugyanakkor mindig előfordultak a trenden belül kisebb ciklusok, és a Goldman elemzője szerint most az európai részvénypiacokon éppen egy lefelé ívelő ciklus érkezett el. A strukturális trend tehát nem tört meg, ugyanakkor korrekcióra szükség lesz a közeljövőben a gazdasági és a profitnövekedési várakozások módosulásával. Amint ez a folyamat - a Goldman várakozásai szerint 2008-ban - lecseng, az év végén a részvénypiacok erőteljes emelkedése jöhet. A Goldman Sachs modellje szerint eredménynövekedés nélkül és 3,5 százalékos kockázati felárral számolva a részvénypiacoknak megközelítőleg 5 százalékos esést kell elszenvedniük a közeljövőben ahhoz, hogy elérjék valós értéküket.

A Goldman Sachs szerint ráadásul nagyon sok olyan tényező van, amelyek a közeljövőben korrekcióhoz vezethetnek. A hitelválság még nem oldódott meg teljesen, és minél tovább tart a feszültség a bankközi és a hitelpiacokon, annál nagyobb a valószínűsége, hogy eszkalálódik. A magasabb élelmiszer- és üzemanyagárak fokozzák az inflációs nyomást, miközben a gazdasági növekedés lassul.

Túlzóak a vállalati növekedési prognózisok

A vállalati profitok növekedésére vonatkozó várakozások túlságosan magasak, a 9 százalékos konszenzusos növekedési ütem teljesítése csaknem lehetetlen. A Goldman elemzői szerint Európában a profitnövekedés nem haladja meg a 4 százalékot, és a várakozások visszaesésének lehetőségét egyelőre még nem árazta be a piac.

A Lehman Brothers szakértői alapvetően optimisták a globális részvénypiacok 2008-as teljesítményével kapcsolatban. Elemzésükben összességében 13 százalékos emelkedést valószínűsítenek. Ehhez azonban ők is hozzáteszik, az emelkedés akkor folytatódhat, ha az USA elkerüli a recessziót. A kedvezőtlenebb forgatókönyv esetén 11 százalékos lefelé irányuló mozgást valószínűsítenek. Felülsúlyozásra ajánlja a Lehman Ázsiát és Japánt, a szektorok közül pedig a bank-, biztosító-, technológiai, telekom- és médiaszektorok azok, amelyeket favorizál.

Egész évben gyengülhet a forint

A forint folyamatos gyengülésére számít az idei évben Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte az év végén már 265 forint körüli szinten lesz az euró árfolyama. Az elemző úgy véli, hogy a forint gyengülése az év második felében lesz gyorsabb. Az elemző az első és második negyedév végére 255, a harmadikéra 260, a negyedikére 265 forint körüli euró árfolyamot tart valószínűnek.

A magyar valuta várható gyengülésének fő oka, hogy a magyar gazdaság állapota a legrosszabb a régióban - állítja a Raiffeisen Bank szakembere. A környező országok közül Magyarországon ugyanis a legnagyobb az államháztartás és a fizetési mérleg bruttó hazai termékhez viszonyított hiánya, a legmagasabb az infláció és legalacsonyabb a gazdasági fejlődés tempója.

Török Zoltán szerint a befektetők kockázatát az is fokozza, hogy nem tudni, milyen lesz a 2009-es költségvetés, és a tervezett mértékben csökken-e majd az államháztartás hiánya. Az elemző szerint nagyobb az esélye annak, hogy ez nem sikerül, mert a kormány hosszú távú terveiben nincsenek olyan intézkedések, amelyek megalapoznák a deficit jelentős visszaszorítását.

Az euró/forint árfolyam

(az elmúlt egy évben)

A forintgyengülés veszélyét fokozza a szakértő szerint, hogy a globális tőkepiacon alacsonyabb a kockázatvállalási hajlandóság és nagyobb a bizonytalanság, mint egy évvel korábban. Török emlékeztet arra, hogy tavaly tőkebőség és a környező országok valutáinak erősödése mellett is szinten maradt a forint értéke az euróhoz képest: Ezért az alacsonyabb kockázatvállalási hajlandóság az idén önmagában gyengíti a forintot.

A Raiffeisen Bank szakembere szerint az év elején azért lesz lassabb a forint gyengülése, mert a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa magasan tartja az alapkamatot. A második félévtől azonban az infláció mérséklődése nyomán a testület 3 alkalommal egyenként 0,25 százalékponttal csökkenti az irányadó rátát, ami szintén hozzájárul a forint gyengüléséhez.

Török Zoltán szerint idén nem törlik el a forint árfolyamsávját, ám ha ez megtörténne, nem gyakorolna jelentős hatást az árfolyamra. Az elemző úgy látja, ha a nemzetközi devizapiacon nem történik jelentős megrázkódtatás, akkor a sáv fenntartása és eltörlése esetén is 250 és 270 forint közt marad az euró árfolyama 2008-ban.