Fejleszti öntödéjét a Rába

Vágólapra másolva!
Vegyesvállalatot alapított a Rába Nyrt. a korábban a futómű üzletágához tartozó öntöde üzem működtetésére - közölte a Rába kedden.
Vágólapra másolva!

Az átalakítás célja az öntöde üzem jelentős kapacitás-bővítése és technológiai fejlesztése egy 3,5 milliárd forint értékű beruházás keretében, amitől a jelenlegi éves kibocsátás több mint duplájára növekszik. Az azonnal induló öntödei fejlesztési beruházások előreláthatóan 2009-ben fejeződnek be.

A Busch-Rába Öntöde Kft. néven bejegyzett vegyesvállalat a BPW-csoport többségi tulajdonában álló M. Busch GmbH 74,5 százalékos és a Rába Nyrt. 25,5 százalékos tulajdonában van.

A Rába e részesedést a jelenlegi öntödei terület, az ingatlan, a géppark, és a munkaerő apportjával, míg a M. Busch GmbH a fejlesztésekhez szükséges tőkefinanszírozás biztosításával szerezte meg.

A Rába Futómű Kft. és a németországi székhelyű BPW-csoport még 2007 nyarán egy 4 éves általános beszállítói keretszerződést írtak alá és a Rába már megkezdte az új kivitelű pótkocsi tengelycsonkok beszállítását. E stratégiai termék várható forgalma 2008-ban 50 százalékkal nőhet a Rába közleménye szerint.

A Rába Nyrt. nettó nyeresége 2007 első kilenc hónapjában, az előző év azonos időszakához képest 45,6 százalékkal 623 millió forintra csökkent, ugyanakkor az árbevétele 11,8 százalékkal 40,9 milliárd forintra nőtt a társaság tőzsdei gyorsjelentése szerint.