A Fed 75 bázispontot vágott

Vágólapra másolva!
Rendkívüli kamatülésen, a napközben kiszivárgott várakozásoknak megfelelően lazított a Fed kedden. Az amerikai irányadó kamatot így 75 bázisponttal csökkentették. A döntés csak átmenetileg tudta erősíteni a forintot, a döntés után nem sokkal nyitó amerikai piacokat pedig átmenetileg sem.
Vágólapra másolva!

Bejöttek a piacok kedden napközben kiszivárgott várakozásai, az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve 0,75 százalékponttal csökkentette irányadó kamatlábát. Az amerikai irányadó kamat így 4,25 százalékról 3,5 -re mérséklődött.

A Fed a romló gazdasági növekedési kilátásokkal, és azzal indokolta a döntését, hogy megnőttek a kockázatok a növekedés lassulására. Emellett a döntést követő közleményben azt is leszögezték, hogy tovább figyelik a folyamatokat, és ha szükséges ismét lépnek, ami újabb kamatcsökkentésre utalhat.

Bár a rövid lejáratú bankközi hitelek kamatlába esett valamelyest az elmúlt időszakban, összességében azonban a pénzügyi piaci kondíciók romlottak és a kölcsönök kamata emelkedett bizonyos vállalati és lakossági kör számára. Ezentúl a beérkező információk arra utalnak, hogy az ingatlanpiaci korrekció mélyül és a munkaerőpiac teljesítménye is gyengül - jegyzi meg az amerikai jegybank a döntést követően kiadott közleményében.

A Fed szerint továbbra is vannak felfelé mutató inflációs kockázatok, például a magas energiaárak miatt. A Fed közleménye szerint a jegybank az infláció mérséklődésére számít a következő negyedévekben, de szükségesnek tartja kiemelten figyelni a pénzromlási ütemmel kapcsolatos folyamatokat. Szakértők ez alapján további 50 bázispontos enyhítésre is látnak esélyt.

Volt, aki ellenezte a vágást

A jegybank szintén 75 bázisponttal csökkentette 4 százalékra azt a kamatszintet is, amely alapján a bankok kaphatnak hitelt a régiós bankoktól.

A keddi 75 bázispontos kamatvágásra 1994 óta nem volt példa. A döntésről kiadott közlemény szerint ezt a mérséklést a kamatdöntő nyíltpiaci bizottság egy tagja ellenezte, aki amellett érvelt, hogy kedden ne változtassanak a kamatokon.

Nem igazolódtak be viszont azok a piaci pletykák, amelyek szerint összehangolt kamatcsökkentési sorozatra készült az amerikai, az angol, és az EKB.

Csak átmeneti a fellélegzés

A Fed döntése után nem sokkal nyitó amerikai piacokon nem sokat segített a vészlazítás, a Dow Jones 434 pontos eséssel indult. Jelentős buktával kezdte a kereskedést a technológiai index, Nasdaq Composite és a Standard & Poor's 500 mutató is. Az európai piacokon is csak átmeneti volt a javulás, tartósabban csak a frankfurti index tudott pozitívban maradni.

A döntést követően jelentős mínuszt dolgoztak le a tőzsdék, és a forint is erősödött az euróval szemben. Az euró/forint jegyzések 259,80-260,10-ről egy pillanat alatt 258,30-258,60 forintos szintig süllyedtek. az erősödés azonban negyed órát tartott, ezután ismét a 260 forintos euró felé vette az irányt a magyar fizetőeszköz.

A tőzsdén is azonnal reagáltak a befektetőke az OTP papírja 7400 forintról pillanatok alatt 7600 forintig szaladt, míg a Mol papírokat 21 000 forintos szintről 21 800 forintig tépték ki a döntést követően. Az öröm azonban gyorsan elillant, az OTP-részvényeket egy pillanat alatt 7400 forint alá nyomták vissza, míg a Molt a 21 500 forintos szint állította meg.