Erősödhet a tőzsde, kérdés meddig

Vágólapra másolva!
A nemzetközi piacokról érkező pozitív jelzések alapján a Budapesti Értéktőzsdén is emelkedés várható csütörtökön - vélik a magyar elemzők. Külföldi társaik ugyanerre számítanak az európai tőzsdéken is.
Vágólapra másolva!

Általános erősödésre számít Dobár Péter, a CIB Bank elemzője, amelyből várhatóan minden vezető részvény kiveszi részét csütörtökön. A drágulás annak köszönhető, hogy az amerikai tőzsde a bizonytalan nyitás után zárásra ledolgozta veszteségét, és pluszban zárt szerdán. Az erősödés az ázsiai piacokon is folytatódott csütörtökön reggel. Mindez jó teljesítménynek tűnik az elmúlt napok fényében - fejtette ki az elemző. Hozzátette, hogy a volatilitás továbbra is magas a piacokon, az emelkedés tartóssága pedig kérdéses.

A nap piacbefolyásoló hírei közül az elemző a német üzleti bizalmi Ifo index közzétételét, és az Egyesült Államokban megjelenő ingatlanpiaci adatokat emelte ki. Az amerikai piac nyitása illetve azt megelőzően a határidős jegyzések is erősen befolyásolhatják az európai tőzsdéket.

Európában is erős emelkedést várnak

Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön erős, 3-4 százalék körüli emelkedéssel kezdhetnek. Bizalmat keltenek a befektetők körében a hitelpiaci válság okozta veszteségek mérséklése érdekében tett erőfeszítések. Az amerikai kormány tervet dolgozott ki a kötvénykibocsátók megsegítésére, a további jelzáloghitel-piaci veszteségek elkerülése érdekében. Ösztönzést adhat az ázsiai piacok csütörtöki javulása is.