Egyharmadával nőtt az ukrán OTP-leány tőkéje

Vágólapra másolva!
Az OTP Bank Nyrt. 247 millió 972 ezer 709 ukrán hrivnyával megemelte ukrajnai leánybankja, a Closed Joint Stock Company OTP Bank jegyzett tőkéjét. Így a leánybank 902 millió 558 ezer 18 hrivnyára nőtt - közölte a bank a BÉT honlapján csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az OTP a CJSC-nél tavaly novemberben is végrehajtott egy 134,787 millió ukrán hrivnyás tőkeemelést, a két lépésben - mostani árfolyamon - összesen 13,328 milliárd forint tőkeinjekciót kapott a leánycég (1 hrivnya 34,82 forint).

A CJSC 2007 első kilenc hónapjában 15,008 milliárd forint adózás előtti és 10,947 milliárd forint adózott nyereséget ért el, mérlegfőösszege 2007. szeptember 30-án 538,486 milliárd forint volt az OTP gyorsjelentése szerint. Az ukrán bank a mérlegfőösszeg alapján szeptember végén mintegy 3 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett, a lakossági szegmensben pedig az ötödik legnagyobb szereplő volt. Az OTP 2006-ban, 650 millió euróért vásárolta meg az akkor 139 millió euró saját tőkéjű CJSC-t (akkor: Raiffeisenbank Ukraine).

A tőkeemeléseket az indokolhatta, hogy az ukrán bank fiókhálózatának bővítése tavaly a harmadik negyedévben jelentősen felgyorsult, a tárgyidőszakban 16 fiókkal bővült és további 40-45 fiók kivitelezése kezdődött el.

Szerepet játszhatott az is, hogy a CJSC-nél a tavalyi harmadik negyedévben a hitelállomány bővülése elmaradt a piac növekedési ütemétől, amit a növekvő verseny mellett a magas forrásköltségeknek tulajdonít az OTP Bank jelentése.

A CJSC-nél a termékportfolió bővítése a gyorsjelentés szerint jelentős külső forrás bevonását igényli, szeptember végén mintegy 257 milliárd forintot tett ki a csoporttagoktól felvett bankközi forrás állománya. Az ukrán bank forráséhségére gyógyír lehet a tőkeemelés.

Az OTP Bank a Fitch nemzetközi minősítő cég szerint a második negyedévben orosz leánybankjánál is 4,2 milliárd rubeles (1 rubel=7,17 forint) tőkeemelést hajt végre, amit piaci körökben az MTI-nek is megerősítettek. Az MTI úgy tudja, erre a hálózatfejlesztés és az aktivitás bővülése miatt van szükség.

A magyar anyabank eközben befektetéseket - és ezzel forrásokat - is felszabadít. Az OTP a napokban jelentette be, hogy a csoporttag Merkantil Bank meghívásos pályázat keretében, versenytárgyalással értékesíti a 81 százalékos többségi tulajdonában lévő szlovákiai OTP Leasing a.s.t, amit a társaság regionális stratégiájának megváltozásával indokolt. A lízingcég másik tulajdonosa, a szintén csoporttag OTP Banka Slovensko a.s. ugyancsak értékesíti 19 százalékos részesedését.

Folyamatban van az OTP csoport biztosítójának, az OTP Garancia Biztosítónak az értékesítése is. A tárgyalások várhatóan heteken belül lezárulnak, a vételárat elemzők mintegy 500 millió euróra becsülik.