Veres: Csak némi inflációs kockázat van

Vágólapra másolva!
A konvergenciaprogram 2008-2009-es céljainak megvalósíthatóságában lényegében egyetértés van az Európai Bizottság és a kormány között - mondta Veres János. A hírek szerint ugyanakkor Brüsszel a 2009-es és a 2010-es növekedési prognózist optimistának nevezi a konvergenciaprogram értékelésében.
Vágólapra másolva!

"Elérhető a 4 százalék körüli, 2009-es növekedés. Különösen azt figyelembe véve, hogy a bizottság értékelése reálisnak tekinti a 2008-as, a Pénzügyminisztérium által számított növekedési ütemet és a 2009-2010-es növekedés kapcsán mindössze a belföldi kereslet alakulását tekinti kérdésesnek" - mondta a pénzügyminiszter a tervezett GDP-növekedésről.

Az infláció tekintetében - egyetértve a bizottság várható értékelésével - lát ugyan némi kockázatot a nyersanyagok, az élelmiszer és az olaj magas ára miatt a pénzügyminiszter, de szerinte az Európai Bizottság kiszivárgott véleménye nem vitatja, sokkal inkább alátámasztja a konvergenciaprogramban szereplő makropálya elemeit. Így a pénzügyi tárca vezetője nem tartja valós kockázatnak a magas bérnövekedést sem. "A közszférában szigorúan tartjuk a programban szereplő, inflációt meg nem haladó mértékű bruttó bérnövekedési ütemet" - mondta. A versenyszférával kötött OÉT-bérmegállapodás azon a kereten belül marad, ami a költségvetési törvényben szereplő, 1 százalékot el nem érő reálbérnövekedés feltétele - tette hozzá.