Nagy-Britanniába távozik a tőke

Vágólapra másolva!
A tavalyi második negyedévben jelentősen változott a magyarországi brit befektetések állománya, a jegybank adatai szerint több mint 2,4 milliárd euró tőkekiáramlást mutatnak. Az első háromnegyedév alatt pedig 2,5 miliiárd euró feletti működőtőke hagyta el az országot Nagy-Britannia irányába.
Vágólapra másolva!

A tavalyi második negyedévben a jellemzően ekkor elkönyvelt profitrepatriálás mellett két jelentős tétel is befolyásolta a jövedelmek egyenlegét a fizetési mérlegben. Az előző év negyedik negyedéig pozitív mérleget a magyar expanzió és a külföldi tőke kiáramlása már az első negyedévben negatívba fordította, s a következő három hónapban elsősorban két, Nagy-Britanniához kapcsolódó tétel erősítette meg e pozíciót.

A prognosztizáltnál nagyobb tőkekiáramlás - és osztalékkivitel - mögött részben a Budapest Airport (BA) eladása állt, ami az április-májusi időszakban kissétöbb mint 1,9 milliárd euróval csökkentette a magyarországon jelen lévő brit működőtőke állományát.

Felbukkant azonban egy másik nagyon jelentős tétel is a jegybanki fizetési mérleg adatok között. A működőtőke áramlásának országok szerinti bontásában a második három hónapban az Egyesült Királyság sorában 498,1 millió euró, Magyarországon rezidens - azaz bejegyzett - cég(ek) külföldi közvetlen befektetése(i) szerepel(nek). Nagy-Britannia irányába a tavalyi első kilenc hónapban 682,6 millió euró tőkekihelyezés történt - ebből 154,6 millió az első negyedévben.

Románia a következő

Információink szerint mind az első, mind pedig a második negyedévben regisztrált nagy tétel egy céghez tartozik és tőkeemeléshez kapcsolódik. Az is kiderült, hogy a tőkeemelést pénzügyi szolgáltató cégben hajtotta végre a Magyarországon rezidens vállalkozás. Csak összehasonlításként: az első három negyedévben messze Nagy-Britanniába áramlott a legtöbb magyar tőke (682,6 millió euró), a következő Románia 52,1 millió eurót jegyzett.

Rezidensek külföldi közvetlen tőkebefektetései

(2007. I-III. negyedév, millió euró)

Nagy-Britannia

682,6

Románia

52,1

Izrael

47,2

Csehország

46,3

Hollandia

38,7

Oroszország

28,5

Svájc

27,8

Németország

26,8

USA

26,8

Luxemburg

26,7



Forrás: MNB

A tőkebeáramlás ugyanakkor messze nem tudta pótolni a kiáramlást, a harmadik negyedév végén összességében 225 millió euró negatív egyenleget mutatott. Ezen belül a második negyedév egyenlege 1,245 milliárdos deficitet jegyez.

Megfigyelők szerint a tőkekiáramlásból az ország versenyképességének romlására is lehet következtetni. A közvetlen működőtőke importnak éppen a folyó fizetési mérleg más sorainak hiányát kellene ellensúlyoznia. A közvetlen működőtőke áramlás szeptember végi egyenlege ezzel szemben csaknem 1,4 milliárd euró hiányt mutat.