Lassult a feldolgozóipar növekedése tavaly

Vágólapra másolva!
A decemberi Beszerzési Menedzser Index alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi, és elmarad az előző három év azonos hónapjaiban mért értékek átlagától is. A feldolgozóipar negyedik negyedéves átlagos teljesítményére növekedés jellemző, de kisebb ütemű, mint az előző évben.
Vágólapra másolva!

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 52,4 százalék, ez 1,4 százalékponttal magasabb, mint az előző havi érték, így novemberhez képest a feldolgozóipar gyorsuló ütemű növekedését jelzi - áll a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) közleményében.

Az év utolsó hónapjában mért növekedés kisebb ütemű, mint egy évvel korábban (53,9), és elmarad az előző három év azonos hónapjaiban mért értékek átlagától (53,3) is. A feldolgozóipar negyedik negyedéves átlagos teljesítményére (52,7) növekedés jellemző, ami kisebb ütemű, mint az előző évben (53,4).

Az elmúlt év negyedéves időszakait tekintve megállapítható, hogy az előző évhez képest csak az első negyedév átlagos növekedése haladta meg a korábbit, a többi kisebb ütemű fellendülést mutatott. Így a feldolgozóipar 2007. évi átlagos növekedése (53,4) kisebb, mint egy évvel korábban (54,0).

A megelőző hároméves időszak átlagával (52,5) történő összehasonlításban a 2007-es átlagos növekedés nagyobb, mivel 2006 (51,5) és 2005 (50,9) éves átlagai kisebb növekedést mutattak. Összességében tehát a feldolgozóipar 2007-es teljesítményére lassuló ütemű növekedés volt jellemző.

A decemberi részindexek többsége nagyobb növekedést jelez, mint egy hónappal korábban. Ez alól kivétel a beszerzési árak indexértéke (58,7), amely 8,2 százalékponttal csökkent, így az árak kisebb ütemű növekedését jelzi. Az index értéke kisebb, mint az előző év azonos időszakában (63,3).

Kisebb ütemű növekedést jelez a vásárolt készletek index (52,6), mint egy hónappal korábban, és a novemberi gyorsulás után lassult a szállítási átfutási idő (48,2). Az előző hónappal ellentétben decemberben gyorsult az új megrendelések (53,1) növekedési üteme, az index 1,1 százalékponttal nőtt.

Ezzel párhuzamosan gyorsult a beszerzési mennyiség (54,0) növekedése is. Mindezek hatására bővült a kibocsátás. A termelési mennyiség (53,9) 2,5 százalékponttal nőtt előző havi értékéhez képest. Ennek ellenére a kibocsátásbővülés elmarad a tavalyi év azonos hónapjától (55,9).

December folyamán tovább nőttek a feldolgozóipari késztermékkészletek (54,6). Az index nagyobb növekedést jelez, mint egy évvel korábban (50,8). A külpiaci mutatók értéke nőtt az előző hónaphoz képest: az importindex (54,2) 0,3 százalékponttal nagyobb ütemű növekedést jelez, mint novemberben, az exportindex (54,2) pedig 5,9 százalékponttal nagyobb, mint egy hónappal korábban.

A foglalkoztatás novemberben indult visszaesése mérsékeltebb ütemben folytatódott a feldolgozóiparban. A foglalkoztatási index értéke (48,7) 2,9 százalékponttal nőtt, így kisebb csökkenést mutat, mint az előző három év azonos időszakaiban mért értékek átlaga (47,0).