Az RWE is beszáll a Nabucco építésébe

Vágólapra másolva!
A német RWE energetikai cég hatodik partnerként csatlakozik a Nabucco gázvezeték-projekthez és február 5-én írja alá az erről szóló megállapodást - közölte Hilmi Güler török energiaügyi miniszter. Az RWE-t a Botas csővezetéket üzemeltető cég vonta be partnernek, amely Törökországot képviseli a Nabucco konzorciumban.
Vágólapra másolva!

A Botas-nál felmerült adminisztratív problémák miatt késett eddig az RWE részvételének jóváhagyása - nyilatkozta a török miniszter a Reutersnek. Ankara egyébként már korábban is az RWE részvételét támogatta a Gaz de France-szal szemben, amely szintén igényt tartott volna a részvételre. Törökország azonban nehezményezte, hogy Franciaországban törvényben rögzítették: büntettet követ el, aki tagadja az örmények ellen 1915-26-ban elkövetett népirtást.

A 4,6 milliárd euró értékű csővezeték Törökországon, a Balkánon és Magyarországon át vezet majd Ausztriába. A projekt hozzájárulhat ahhoz, hogy az Európai Unió országai enyhítsék az orosz földgáztól való függőségüket. A Nabucco konzorciumban arányos tulajdoni résszel rendelkezik az osztrák OMV, a Mol, a román Transgaz, a bolgár Bulgargaz és a török Botas.