Vágólapra másolva!
Nem éri el a 6 százalékot az államháztartás 2007-es hiánya - mondta Veres János pénzügyminiszter. Veres szerint a társadalom várhatóan az év közepétől érezheti a pozitív változásokat. "A társadalom számára is nyilvánvalóvá válik, hogy a kormány világos kormányzati programot valósít meg, az ezt kritizálóknak pedig nincs alternatív programja" - osztotta idei meg várakozásait a távirati irodával Veres.
Vágólapra másolva!

A költségvetést illetően Veres János szerint a kedvezőbb 2007-es deficit oka, hogy a társaságok a vártnál nagyobb összegű adót fizettek be feltöltésként decemberben, jobban alakultak a személyijövedelemadó- és járulékbevételek is.

A tavalyi év pozitívumaként említette a közpénzügyi törvény tervezetének elkészítését, amelynek szerinte láthatóan pozitív a szakmai fogadtatása, és reményei szerint további egyeztetéseket követően a jövő év tavaszán sikerülhet megszerezni a többséget a kétharmados törvénymódosításokhoz is. Azt az ellenzéki javaslatot, hogy ne hivatalra, csak néhány főből álló tanácsra bízzák a munkát, nem tartotta reális alternatívának. A hivatal a pénzügyminiszter szerint már 2008-ban megkezdheti működését, igaz, hogy csak fokozatosan, és a 2009-es költségvetéshez beterjesztett módosítók "beárazását" még nem tudja elvégezni megfelelő apparátus hiányában, de a két évre előre tekintő számok értékelését igen. A közpénzügyi szabályozás is csak egyes elemeiben valósulhat meg 2008-ra, teljes egészében a 2010-re készülő költségvetés készítésénél tud érvényesülni, tehát a szabályok és a hivatal nem csak a következő, de már a jelenlegi kormányt is kontrollálhatja majd - mondta a pénzügyminiszter.

A pénzügyminiszter tagadta, hogy a jövő évi költségvetésben az állam önmagára költött kiadásai növekednének. Elismerte ugyan, hogy az önkormányzatoknak nem lesz könnyű jövőre, de szerinte ez nem új keletű probléma. Ez az önkormányzati rendszer örökösen pénzügyi nehézségekkel és feszültségekkel van tele Magyarországon, mert 1990-ben jó szándékkal ugyan, de az ország teherbíró képességét jelentősen meghaladó nagyságú és forrásigényű rendszer jött létre - mondta. Ugyanakkor sem a nyugdíjrendszerben, sem más nagy rendszernél nem lát olyan feszültséget a pénzügyminiszter, ami érdemben kétségessé tenné a költségvetés végrehajtását.