Drága lesz az egyforintosok beváltása

Vágólapra másolva!
Aki 150 egyforintost akar beváltani a postán nagyobb címletre, gyakorlatilag üres zsebbel távozhat, de a legtöbb bankfiókban sem jár jobban. A forgalomból kikerülő érméket ezért inkább csekk befizetésére vagy jótékony célra érdemes felhasználni - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A 2008 márciusában bevonandó egy- és kétforintos érmék nehezen lesznek "pénzre" válthatók. A szabály ugyanis az, hogy a Magyar Posta és a pénzintézetek száz darab érméig kötelesek nagyobb címletre váltani az érméket. E felett pedig díjat szedhetnek. A posta például a századik darab után érménként 1,99 forintot számol fel, vagyis például 150 darab egyforintos beváltásakor gyakorlatilag az ember nem kap pénzt, e felett pedig még fizetnie is kell a beváltásért.

A posta mellett feltehetően a kereskedelmi bankok sem kívánnak bajlódni a gazdaságban is feleslegessé vált aprópénzek számolgatásával. A felhalmozott érméket ezért célszerű a jegybankba vinni. Itt bárki beválthat díjmentesen legfeljebb ötezer darab kétforintost és tízezer darab egyforintost.

Ennél nagyobb mennyiséget egyszerre csak jótékony célú gyűjtés esetén vált be a Magyar Nemzeti Bank díjmentesen, és egy szervezet havonta csak egyszer élhet ezzel. Emellett felhívják a figyelmet arra, hogy ellenőrizhetik, valóban jótékony célt szolgál-e majd a szóban forgó összeg.